Nea Radio

USS ber regjeringa skrote "Nasjonal ramme for vindkraft"

SKROTE: USS-styret ber regjeringa skrote NVEs "Nasjonal ramme for vindkraft". Foto: Naturvernforbundet

- NVEs foreslåtte områder for framtidig vindkraftutbygging er identifisert uten forhåndsklarering med de berørte kommuner og basert på grovmaskede vurderinger av berørte miljø- og samfunnsinteresser, heter det i en uttalelse fra USS-styret.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Her er USS' høringsssuttalese til forslag til "Nasjonal ramme for vindkraft" som ble vedtatt på styremøte i Hattfjelldal 30. august.

Utmarkskommunenes Sammenslutning - USS - ivaretar 97 kommuners interesser i utmarksspørsmål. Formålet er å styrke det lokale selvstyre i saker om bruk og vern av store utmarksområder basert på FNs bærekraftprinsipp.
I møte 30.august 2019 i Hattfjelldal vedtok et samlet landsstyre å be regjeringen skrinlegge forslaget til nasjonal ramme for vindkraft på land.

Vedtaket bygger på følgende kritikk:

NVE har pekt ut 13 store utmarksområder som mest egnet for vindkraftutbygging med et samlet areal på mer enn 29 000 km2. Områdene er identifisert uten forhåndsklarering med de berørte kommuner og basert på grovmaskede vurderinger av berørte miljø- og samfunnsinteresser. Områdene er vesentlig større enn de områder som er tiltenkt fremtidige vindkraftanlegg.
USS mener en slik metode er uegnet som verktøy for å dempe de konflikter som verserer rundt vindkraftutbygging i Norge. Gjennom kartfestingen av store potensielle utbyggingsområder er forslaget mer egnet til å skjerpe konfliktnivået. Forslaget tilsidesetter også det grunnleggende utgangspunktet i norsk arealplanlegging og -forvaltning om at kommunene er primærplanmyndigheten. Det er kritikkverdig at berørte kommuner ikke er hørt.

NVEs forslag inneholder ingen gode begrunnelser for behovet for en storstilt vindkraftutbygging på land i Norge, verken av klimapolitisk eller energipolitisk karakter. Med de store naturinngrep som vil følge med den vindkraftutbygging den nasjonale rammen legger til rette for, bidrar også dette til et skjerpet konfliktnivå. Videre vindkraftutbygging må settes inn i en større energipolitisk sammenheng, også fordi vi allerede har et betydelig kraftoverskudd i Norge. USS etterlyser et «nasjonalt samfunnsregnskap» for vindkraft på land.

USS er endelig sterkt kritisk til gjeldende konsesjonspraksis, hvor store endringer i vindkraftanlegg som er gitt konsesjon, vedtas i ettertid gjennom såkalte MTA-planer, miljø-transport- og anleggsplaner. Det er grunnleggende konsesjonsjus å iverksette nye konsekvensutredninger dersom det søkes om endringer i vindmøllenes høyde eller lignende, som vil påvirke influensområdet for et påtenkt vindkraftanlegg. Det er de endelige samlede fordeler og ulemper som må være bestemmende for om et vindkraftanlegg skal tillates, og det er de endelige utbyggingsplaner som berørte interesser har høringsrett til.

Forslaget til nasjonal ramme inneholder ingen oversikt eller drøfting av det samlede skatte- og konsesjonsregimet for vindkraft. USS mener fraværet av lokale skatteordninger for vindkraft er en viktig årsak til den voksende kritikken mot videre vindkraftutbygging, og etterlyser politiske initiativ til ordninger som tilgodeser berørte lokalsamfunn med en andel av den verdiskaping bruk av lokale naturressurser gir grunnlag for, på samme måte som Norge i mer enn hundre år har innrettet sitt kraftskatteregime for vannkraft.

Hør intervju med styremedlem i USS, selbuordfører Ole Morten Balstad (Ap).

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...