Nea Radio

Trøndelag:

USAs marinekorps har øvelse i Norge

Amerikanske marinesoldater på øvelse i Stjørdal. Norge bistår med mannskap fra Luftforsvaret og Heimevernet. Foto: BJARTE JOHANNESEN / NRK

Har du lurt på hvorfor det er militære båter, fly og helikopter langs Trøndelagskysten i helga?

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2021 kl 19:49

Forklaringen er at det amerikanske marinekorpset har øvelse – hovedsakelig i havet utenfor Trøndelag og Vestlandet.

– De var på skytefeltet på Tarva på Ørland på fredag, og er i Leksdalen i Stjørdal på lørdag. Da vil det bli noe aktivitet i luften og på bakken, sier sjef for HV 12, oberst Jens Christian Junge til NRK.

På disse stedene er både det norske Luftforsvaret og Heimevernet involvert i gjennomføringen.

– Jeg tror ikke innbyggerne vil merke så veldig mye. Det vil være to fly og et helikopter som flyr inn til Leksdalen, og de skal være ferdige på ettermiddagen.

Øvelsen har litt støtte fra det norske forsvaret, men det er hovedsakelig en amerikansk trening, sier oberst Jens Christian Jynge. Her fra Sistranda på Frøya fredag ettermiddag. Foto: LINDA BJØRGAN / NRK

– Svært verdifullt for Norge

Norge deltar blant annet med fregatt KNM Otto Sverdrup, Skjold-klasse korvett og P3C Orion overvåkingsfly. Aktiviteten i norsk luftrom og i norske havområder koordineres og kontrolleres av Norge.

– Denne typen samøving med våre nærmeste allierte er svært verdifull for oss, og en viktig arena for å forsikre oss om at vi kan jobbe godt sammen i en konfliktsituasjon, sier sjef Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Yngve Odlo, i ei pressemelding.

Foto: BJARTE JOHANNESEN / NRK

De utenlandske mannskapene vil i hovedsak være på egne fartøy under øvelsen. Når de beveger seg på bakken, vil det skje i henhold til strenge smitteverntiltak. De vil uansett ikke være i nærheten av befolkede områder, opplyser Forsvaret.

– Dette er soldater som har base på skip i havet i flere måneder i strekk, sier oberst Jens Christian Junge til NRK.

Les saken på nrk.no:

https://www.nrk.no/trondelag/amerikanske-styrker-over-i-trondelag-og-pa-vestlandet-1.15497145

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...