Nea Radio

Urfolksspråk-året

URFOLKS-SPRÅK: FN har bestemt at 2019 skal være det internasjonale året for urfolks-språk. Arkivfoto fra visninga av "Sameblod" under Tråante 2017. Foto: Stig Arne Somby

FNs generalforsamling har besluttet at 2019 skal være det internasjonale året for urfolksspråk.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Onsdag kveld fikk språkinteresserte lære mer om samiske språk. Rørosmuseet inviterte til foredrag med lingvisten Rolf Theil som snakket om "samiske språk fra Femunden til Kolahalvøya".

- Foredraget var et ledd i markeringen av 2019 som det internasjonale året for urfolkspråk, sier Jenny Fjellheim, fagkonsulent ved kulturhistorisk avdeling på Rørosmuseet.

1,1 millioner kroner fra Regjeringa

– Regjeringen støtter FNs satsing på et eget år for urfolksspråk. Språk spiller en avgjørende rolle i folks liv, og denne markeringen kan bidra til å synliggjøre urfolks historie, kultur og identitet. Regjeringen vil derfor bidra til markeringen av språkåret ved å være partner, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Foto: Hans Jørgen Brun

UNESCO

Det er UNESCO som er ansvarlig for språkåret, og det er opprettet en styringsgruppe som består av representanter fra stater, urfolks representanter og medlemmer fra Permanent forum. Sametingspresident Aili Keskitalo er en av lederne i styringsgruppen.

– Det er gledelig at sametingspresidenten sitter i styringsgruppen. På den måten kan hun bidra til å løfte arktisk urfolksspråk internasjonalt, sier Mæland.

Sametinget vil markere

Regjeringen har bevilget en ettårig økning på 1,1 mill. kroner til Sametinget i 2019 til arbeidet med det internasjonale urfolksspråk-året. Sametinget planlegger å markere språkåret gjennom ulike arrangementer og tiltak. Regjeringen er positiv til å være medarrangør på ett eller flere av disse arrangementene.

– Språkåret er en motivasjon for oss alle til å fortsette arbeidet med å styrke urfolkenes språk. Regjeringen har en ambisjon om at flere skal ta i bruk de samiske språkene, men da er vi avhengig av at samiske språk synliggjøres i samfunnet, sier Mæland.

SAMETINGSPRESIDENT Aili Keskitalo er en av lederne i styringsgruppa for 2019 som det internasjonale året for urfolks-språk. Her fra et besøk på Røros skole. Foto: Per Magne Moan

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...