Nea Radio

UP er bekymret over at du gjør dette

Foto: Arkiv

1 av 3 kjører før rutene er fri for is og dugg. - Her må det en holdningsendring til, sier UP.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Det bekymrer meg at så mange velger å kjøre med for dårlig utsyn da dette kan skape farlige situasjoner og ulykker, sier sjef for Utrykningspolitiet, Steven Hasseldal.

Tallene kommer fram i en ny undersøkelse Norstat har for Frende Forsikring. Undersøkelsen viser at halvparten av de mellom 18 og 29 år kjører uten tilstrekkelig sikt.

Store konsekvenser
I 2019 skrev politiet ut 435 forenklede forelegg for manglende utsyn. Statistikken fra fjoråret viser også at manglende sikt var medvirkende i åtte dødsulykker.

- Dette er toppen av latskap og viser en skremmende mangel på respekt for andres sikkerhet, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Dette sier loven
Forenklet forelegg, anmeldelse med bot/fengsel og tap av førerrett er mulige utfall hvis du kjører uten god nok sikt. UP-sjefen forteller hva Vegtrafikkloven sier om saken.

- Føreren skal ha tilstrekkelig utsyn til alle sider og påse at snø, is, duggmerke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller er forstyrrende, sier han.

Slik straffes du for brudd

Hvis vindusviskerfeltet, samt de fremste sidevinduene er fri for snø, is og dugg gis det ingen reaksjon fra politiet.

- Er det skrapt mindre enn det venter i det minste et forenklet forelegg på 2600 kroner. Hvis mindre enn halve frontruten er skrapt reageres det med anmeldelse, og hvis det er skrapt mindre enn et A4-ark blir det anmeldelse og førerkortbeslag, sier UP-sjef Hasseldal.

Hvis du havner i en ulykke
Hvis manglende sikt har medvirket til en ulykke vil politiet vurdere å reise tiltale mot deg. Da kan, i tillegg til bot og tap av førerrett, også fengsel være aktuell reaksjon.

- Da er bøter som svir, fengsel og inndratt førerkort det siste du bør tenke på. Vær så snill å ikke ta slike sjanser. Det tar et par minutter å skrape bilen så du ikke er en trafikkfare. Det har du tid til – hver gang, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Og hva med bilforsikringen?
- Hvis du ikke skraper rutene skikkelig anses det ofte som grovt uaktsomt. Da vil et forsikringsselskap normalt redusere erstatningen og i verste fall kan den falle helt bort. Da blir latskapen dyr, sier fagsjefen i Frende Forsikring.

Frost og rim på bilrutene kommer av at vanndampen i luften fryser til iskrystaller. Er det fuktig inneklima i bilen, får du også dugg på innsiden, som igjen fører til is på innsiden av ruten.

- Dårlig tid, forsovelse, trøtte unger, regn og kulde er altså ingen unnskyldning. Snø, is, dugg eller annet som hindrer eller reduserer sikten for deg og trafikksikkerheten for alle må bort før du kjører, sier han.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...