Nea Radio

Nea Radio

Unngå at ferien går i dass

- Ta forholdsregler, er rådet fra forsikringsselskapet. Foto: Tryg

Reisestatistikk fra Tryg Forsikring viser at av de tradisjonelle ferielandene, så er det størst sjanse for å bli syk i Spania. Forsikringsselskapets statistikk forteller at fire land skiller seg ut på sykdomstoppen. Enkle råd hjelper deg mot å bli syk i ferien.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Drøyt 170.000 nordmenn rammes av diaré på ferie hvert år. Mange av disse blir så syke at de må kontakte sitt forsikringsselskap for å få dekket deler av ferien sin – som bokstavelig talt gikk i do. Har du reiseforsikring, og deler av ferien blir ødelagt grunnet matforgitfning, så dekkes deler av ferien din av forsikringen. Men husk å gå til lege for å få legeerklæring, forteller forsikringsselskapet Tryg.

Skulle du være så uheldig at ferien får i vasken på grunn av sykdom trenger ikke hele feriebudsjettet gå ned i sluket i samme slengen. Reiseforsikringen dekker utgifter til lege og medisiner. Den kan også gi kompensasjon for de dagene du eventuelt har vært sengeliggende eller har vært innlagt i sykehus. Dette må imidlertid dokumenteres av en lege på stedet.

– Du kan aldri gardere deg 100 prosent mot et bedervet kjøttstykke eller en dårlig salat. Vanligvis merker du ikke noen forskjell på smaken. Men; det er noen gode råd som kan hjelpe deg langt på vei mot å unngå magesyke, forteller pressekontakt i Tryg Forsikring, Arvid Steen.

Pass på hendene, og husk reiseforsikring

Steen har følgende råd til deg som skal av gårde til utlandet i sommer.

– Vær ekstra påpasselig med håndhygiene. Bruk såpe eller desinfiserende sprit du får kjøpt på apoteket, og vask deg ved enhver anledning, spesielt før du skal spise. Følger du de rådene bidrar du til å redusere faren for magesyke, sier Steen.

Men han legger til:

– Men husk på at de fleste blir syk på reise her hjemme i Norge. Derfor er det like viktig med en god reiseforsikring også på de korte turene, sier Steen.

Spania topper listen

Reisestatistikk fra Tryg Forsikring viser at Spania topper listen hvor flest nordmenn får magesyke. Landet har også en veldig stor andel av norske turister, så dette kommer ikke som noen overraskelse. Fem-på topp-listen over hvor sjansen er størst for å bli syk i utlandet ser slik ut:

1) Spania

2. Kanariøyene

3. USA

4. Thailand

Nordmenn har størst sjanse for å få mageinfeksjon i Spania, sier statistikk. Foto: Colourbox

De fleste tilfellene går over av seg selv

I følge Steen fra Tryg Forsikring blir vi oftest syke av bedervet mat som ikke er oppbevart eller tilberedt på riktig måte. Bakterier og virus overføres fra hendene til maten vi spiser. Bakteriene kan vi få fra mange steder, for eksempel toaletter, dørhåndtak, penger – rett og slett alt vi tar i eller på.

Alvorlighetsgraden av en tarminfeksjon varierer som regel av den smittede personens generelle allmenntilstand. I følge Steen er turistdiaré vanligvis ufarlig og går over av seg selv.

- Som regel er det snakk ukompliserte sykdomstilfeller. De fleste som blir smittet får en turistdiaré som varer i to til tre dager. Er du først rammet av magesyke kan Idoform hjelpe.  Husk også å få i deg nok med væske. Mange får god hjelp på de lokale apotekene også, sier han.

Noen må til lege

Steen understreker at selv om de fleste tilfellene av magesyke går over etter 1-2 dager, så finnes det alvorlige tilfeller.

- Får du høy feber eller blodig diaré må du oppsøke lege. Det kan tyde på mer alvorlig sykdom som kanskje krever tilsyn av lege og antibiotikabehandling. Små barn og eldre er mer utsatt for dehydrering, og må kanskje raskere innlegges på sykehus for intravenøs behandling, sier han.

Han legger til at det er lurt å ta kontakt med sitt forsikringsselskap, før sykehusinnleggelse. Forsikringsselskapene kan hjelpe til med tolk, og guide deg til de beste sykehusene i ditt område.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...