ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Røykvarslerens dag:

Unge aner ikke om de har nok røykvarslere

Foto: Frende Forsikring

Situasjonen er spesielt ille blant de yngste.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 01.12.2020 kl 10:38

ANNONSE
Annonse

- Hele 40 prosent mellom 18 og 29 år vet ikke om minimumskravet for røykvarslere er oppfylt der de bor, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

De urovekkende tallene kommer fram i en ny undersøkelse Norstat har utført for Frende.

Dette er kravene

- Derfor vil vi rope et høyt varsku om dette på Røykvarslerdagen, 1. desember. Kravet er at du skal ha minst en røykvarsler i hver etasje, sier Øren.

Varslerne dine skal være plassert slik at de kan oppdage og varsle deg hvis det begynner å brenne på kjøkkenet, i stua, sonen utenfor soverommet og utenfor tekniske rom.

- Det er avgjørende at varslerne dine kan høres tydelig i andre rom når dørene mellom disse er lukket, sier branneksperten.

De eldste vet best

Selv om de yngste har minst kunnskap om sikkerheten i eget hjem viser Frendeundersøkelsen at det er kraftig rom for forbedring i befolkningen generelt. Nesten 20 prosent svarer at de ikke vet om boligen deres oppfyller kravene, eller at de faktisk vet at boligen ikke gjør det.

- Undersøkelsen viser helt tydelig at de eldste vet best. Blant de over 60 er hele 93 prosent sikker på at stedet de legger seg til å sove oppfyller kravene til brannsikkerhet, sier Øystein Øren.

Sjekk røykvarsleren hver måned

Røykvarsleren bør testes månedlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid.

- Det er også en god leveregel å bytte batteriet i alle varslerne en gang i året, gjerne 1. desember som er Røykvarslerdagen. Velfungerende og riktig plasserte røykvarslere redder liv hvert eneste år, sier Øystein Øren.

Hvis det begynner å brenne hjemme hos deg, er tidlig varsling om brannen det viktigste for å komme deg ut og i sikkerhet.

- Hvis den ikke virker er det ikke sikkert at du våkner, sier Øren.

Slik tester du

- Når du trykker på knappen, tester du kun at det er strøm i batteriet, ikke om røykvarsleren slår ut hvis det brenner, sier Øren.

For å være helt sikker, bør du teste med røyk.

- Hold noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Begynner den å pipe av seg selv, vet du at den fungerer, sier Øystein Øren.

På Røykvarslerdagen har han en oppfordring:

- Jeg håper alle som leser dette sørger for at stedet hvor de skal sove i natt oppfyller kravene før de lukker øynene. Send gjerne også en melding eller en snap med hint om å sjekke røykvarsleren til alle du er glad i, sier han.

Nøkkelord

ANNONSE