Nea Radio

Røykvarslerens dag:

Unge aner ikke om de har nok røykvarslere

Foto: Frende Forsikring

Situasjonen er spesielt ille blant de yngste.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 01.12.2020 kl 10:38

- Hele 40 prosent mellom 18 og 29 år vet ikke om minimumskravet for røykvarslere er oppfylt der de bor, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

De urovekkende tallene kommer fram i en ny undersøkelse Norstat har utført for Frende.

Dette er kravene

- Derfor vil vi rope et høyt varsku om dette på Røykvarslerdagen, 1. desember. Kravet er at du skal ha minst en røykvarsler i hver etasje, sier Øren.

Varslerne dine skal være plassert slik at de kan oppdage og varsle deg hvis det begynner å brenne på kjøkkenet, i stua, sonen utenfor soverommet og utenfor tekniske rom.

- Det er avgjørende at varslerne dine kan høres tydelig i andre rom når dørene mellom disse er lukket, sier branneksperten.

De eldste vet best

Selv om de yngste har minst kunnskap om sikkerheten i eget hjem viser Frendeundersøkelsen at det er kraftig rom for forbedring i befolkningen generelt. Nesten 20 prosent svarer at de ikke vet om boligen deres oppfyller kravene, eller at de faktisk vet at boligen ikke gjør det.

- Undersøkelsen viser helt tydelig at de eldste vet best. Blant de over 60 er hele 93 prosent sikker på at stedet de legger seg til å sove oppfyller kravene til brannsikkerhet, sier Øystein Øren.

Sjekk røykvarsleren hver måned

Røykvarsleren bør testes månedlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid.

- Det er også en god leveregel å bytte batteriet i alle varslerne en gang i året, gjerne 1. desember som er Røykvarslerdagen. Velfungerende og riktig plasserte røykvarslere redder liv hvert eneste år, sier Øystein Øren.

Hvis det begynner å brenne hjemme hos deg, er tidlig varsling om brannen det viktigste for å komme deg ut og i sikkerhet.

- Hvis den ikke virker er det ikke sikkert at du våkner, sier Øren.

Slik tester du

- Når du trykker på knappen, tester du kun at det er strøm i batteriet, ikke om røykvarsleren slår ut hvis det brenner, sier Øren.

For å være helt sikker, bør du teste med røyk.

- Hold noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Begynner den å pipe av seg selv, vet du at den fungerer, sier Øystein Øren.

På Røykvarslerdagen har han en oppfordring:

- Jeg håper alle som leser dette sørger for at stedet hvor de skal sove i natt oppfyller kravene før de lukker øynene. Send gjerne også en melding eller en snap med hint om å sjekke røykvarsleren til alle du er glad i, sier han.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...