Nea Radio

Ungdomspartiene frykter for framtidas velferdstjenester

FRISKERE: Ungdomspartiene vil gjøre Norge friskere Foto: Andreas Reitan

Samtlige ungdomspartier ber om en tverrpolitisk satsing på folkehelse, og sammen med Norsk Friluftsliv etterlyser de en politisk dugnad for å få ned helseutgiftene.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Samtlige ungdomsparti i Norge og Norsk Friluftsliv er sterkt bekymret for utviklingen i den norske økonomien, og hva det kan bety for de fremtidige velferdstjenestene for dagens ungdom.

– Må sette på bremsen

Samlede helseutgifter i 2016 var på 326 milliarder kroner – en sum som har økt med over 17 milliarder årlig de siste årene. Summen vil øke raskere i årene fremover på grunn av en aldrende befolkning.

Samtidig sier Vista Analyse at det er opptil 80 milliarder kroner å hente i årlig samfunnsøkonomisk gevinst på å øke aktivitetsnivået i befolkningen med ti minutter daglig.

– Vi frykter at dagens ungdom kan bli taperne hvis vi ikke setter på bremsen, og begynner å prioritere forebygging av uhelse, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

– Ikke bærekraftig

Norsk Friluftsliv er paraplyorganisasjonen for 16 norske friluftslivsorganisasjoner med rundt 950 000 medlemskap. Sammen med samtlige ungdomspartier oppfordrer de til å skape en tverrpolitisk enighet om å satse på helseforebygging.

– Det er ikke bærekraftig at helseutgiftene fortsetter å galoppere, og Unge Høyre er bekymret for konsekvensene det kan få for fremtidens velferdstjenester. Derfor er det bra om vi klarer å forebygge sykdom, i stedet for å bruke milliarder på reparering, sier Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre.

Fremskrittspartiets Ungdom etterlyser et målrettet forebyggende arbeid.

– Det er et paradoks at verdens lykkeligste og rikeste land har verdens sykeste befolkning. For å få et bærekraftig velferdssamfunn for kommende generasjoner er vi helt avhengig av et målrettet forebyggende arbeid, slik at færrest mulig får eksempelvis livsstilssykdommer. Det er billigere å forebygge enn å reparere, sier formann i Fremskrittspartiets Ungdom, Bjørn-Kristian Svendsrud.

Felles opprop

Sammen med de åtte andre politiske ungdomspartiene stiller også AUF seg bak kravet om økt satsing på folkehelse og forebygging.

– Alle fortjener en god helse, og det er mye bedre for den det gjelder, og det er billigere for samfunnet, å forebygge framfor å reparere. Vi er heldige som har så mye natur i Norge som legger til rette for at man kan leve aktive og gode liv, derfor må vi fortsatt eie naturen sammen og ta den i bruk mer enn det vi gjør i dag, sier AUF-leder Mani Hussaini.

Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv håper stortingspolitikerne får med seg enigheten som rår blant ungdomspartiene.

– Dagens stortingspolitikere bør lære av de politiske ungdomsledere. I stedet for å krangle om hvem som har best helsepolitikk, så samarbeider de for å få til et løft for folkehelsa som gagner alle. Jeg håper regjeringspartiene som nå er samlet i Hurdal tar imot signalet.

Norsk Friluftsliv, Unge Høyre, AUF, KrFU, Unge Venstre, Senterungdommen, Fremskrittspartiets Ungdom, Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom og Grønn Ungdom kommer med følgende opprop:

«Norges helseutgifter er i kraftig vekst. Helseutgiftene vil, hvis vi ikke gjør noe med det, ta en stadig større del av felleskapets ressurser. Men det er mulig å redusere kostnadene gjennom systematisk satsing på forebygging. Vi ungdomspolitikere oppfordrer sammen med Norsk Friluftsliv til en tverrpolitisk satsing på forebygging. Det er billigere å forebygge enn å reparere helse. Det vil redusere kostnader, og gi flere mennesker gode år med livskvalitet – og gi en trygghet for at dagens velferdsgoder også vil være tilgjengelig i framtiden for dagens ungdom.»

Kilde: Norsk Friluftsliv

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...