Nea Radio

Ungdomsarbeid er folkehelsearbeid

- Ungdomsarbeid er folkehelsearbeid, sier nyvalgt leder i Ungdom og Fritid, Trine Ottosen. Foto: Ungdom og Fritid

- Den nye Folkehelsemeldingen og en rykende fersk rapport fra NOVA underbygger viktigheten av fritidsklubber og ungdomshus i folkehelsearbeidet i kommunene, mener Trine Ottosen, nyvalgt styreleder i Ungdom og Fritid..

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Barn og unge er en prioritert målgruppe i programmet for folkehelsearbeid i kommunene. I den nye Folkehelsemeldingen løftes fritidsklubber og ungdomshus frem som spydspissen i det generelle forebyggende ungdomsarbeidet i flere kommuner.-Fritidsklubber og ungdomskulturhus er åpne og inkluderende møteplasser som bidrar til at alle ungdommer har et sted å være fritidsaktive uavhengig av sosial, økonomisk, geografisk og kulturell bakgrunn, sier styreleder i Ungdom og Fritid, Trine Ottosen. Hun ble valgt som ny styreleder i Ungdom og Fritid under Landsmøte i helga.

Hovedmålene i den ferske Folkehelsemeldingen er tidlig innsats for barn og unge, forebygging av ensomhet og mindre ulikhet i helse. Meldingen peker på at det er store lokale variasjoner når det gjelder innhold, kompetanse og ressurser i fritidsklubbene og ungdomshusene. Det er også stor variasjon i den politiske viljen lokalt til å satse på fritidsklubbene og ungdomshusene.

Fritidsklubbene når sårbare ungdomsgrupper
Ifølge en helt ny NOVA-rapport, «Fritidsklubber i et folkehelseperspektiv», bruker enkelte grupper ungdom, som fremstår som mer sårbare når det gjelder folkehelsemessige utfordringer, i større grad fritidsklubbtilbudet enn andre. 


-Klubbene jobber aktivt for at ungdommene skal oppleve mestring, mening og samhold. Dette er viktige faktorer når vi snakker om god folkehelse. Ungdom og Fritid mener derfor at fritidsklubber og ungdomshus må anses som et folkehelsetiltak, sier Ottosen.

Kommunene må satse på fritidsklubbene 
NOVA- rapporten viser også et påfallende mønster med skjev sosial rekruttering til fritidsklubbene. Fritidsklubbene brukes mer av dem med lavt, enn av dem med høyt sosioøkonomisk ressursnivå i hjemmet.


- Det å ikke kunne delta i sosiale aktiviteter på bakgrunn av dårlig helse eller økonomi kan bidra til utenforskap, ekskludering og mangel på fysiske sosiale møteplasser, fortsetter Ottosen og viser til en ny resolusjon om folkehelsearbeid på åpne møteplasser for ungdommer som ble vedtatt av Ungdom og Fritids Landsmøte i helga.

-Både Folkehelsemeldingen og NOVA-rapporten som nylig har kommet, peker på viktigheten av at alle kommunenen må anerkjenne fritidsklubber og ungdomshus som del av sitt folkehelsearbeid og sørge for å opprette fritidsklubber i sine lokalsamfunn, sier Ottosen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...