Nea Radio

Nea Radio

UNGDOM OG FRITID og UKM går sammen for å løfte ungdomskulturen

Foto: Torleiv Klungland

- Dette er to organisasjoner som utfyller og styrker hverandre. Vi skal sammen jobbe for å skape et godt fundament for et mangfoldig kulturliv for norsk ungdom, sier kulturkonsulent i Ungdom og Fritid, Marit Bredesen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- UKM Norge og UNGDOM OG FRITID ser viktigheten av å dele ressurser. Dette er to organisasjoner som utfyller og styrker hverandre. Vi skal sammen jobbe for å skape et godt fundament for et mangfoldig kulturliv for norsk ungdom, sier kulturkonsulent i Ungdom og Fritid, Marit Bredesen. 

Nå inngår de to organisasjonene en nasjonal samarbeidsavtale.


Felles løft for ungdomskulturen

Gjennom UKM får ungdommene som deltar oppleve sterke kulturmøter, nye bekjentskaper og ny inspirasjon i møte med ung kultur fra hele landet. De blir kjent med nye kulturuttrykk og får inspirasjon til å videreutvikle egne uttrykk.

Samtidig er UKM avhengig av de lokale kreftene: Fritidsklubbene er ifølge Ungdata den nest største fritidsarenaen for barn og unge og er den kulturarenaen for barn og unge med desidert laveste terskel for å delta. 80 % av fritidsklubbene i Norge har tilbud innenfor musikk, sang eller teater. 50 % av fritidsklubbene arrangerer lokale UKM-arrangementer hvert år og 70 % samarbeider med UKM. De fleste klubber og ungdomshus jobber med unge arrangører hele året innenfor mange sjangre. De sitter på kompetanse som prosjektplanlegging, rigg, teknisk, lyd, lys, studioproduksjon, foto, film, dans og musikk. Ungdomshusene gjør også en viktig jobb i å rekruttere deltakere til UKM. Dette er ungdommens kulturbinge hvor de har tilgang til utstyr, veiledning og ressurser. Her dyrkes fremtidens kulturprodusenter, artister og kulturaktører frem på ungdommens premisser.
Kunst og kulturer er en viktig kraft i utviklingen av rettferdighet, mangfold, folkehelse og livsmestring. Det bidrar til å fremme demokrati og medborgerskap. Alle unge har krav på gode og rusfrie arenaer hvor de aktivt kan delta, vise og påvirke utformingen av kultur og ungdoms egne kulturuttrykk.
Alle ungdommer skal ha lik rett til kulturell læring og utfoldelse på tvers av sosial, kulturell, religiøs og etnisk bakgrunn.

- Sammen anerkjenner UKM og fritidsklubbene viktigheten av ungdomskulturens egenverdi og vi ser at en helhetstenking og sammenheng mellom tilbudene vil gi enda større gevinst, sier Bredesen.

UNGDOM OG FRITID (UOF) er paraplyorganisasjonen for over 600 kommunale og kommunalt støttede fritidsklubber og ungdomshus i Norge. UoF representerer ungdomskulturhus, musikkverksteder, rockefabrikker, mediesentre, aktivitetssentre, ungdomskafeer og fritidsklubber som utgjør den lokale helårsarenaen for øving og visning av ung kultur. Disse fritidstilbudene kjennetegnes av at ungdom utvikler og skaper kulturuttrykk på egne premisser med lav terskel for deltakelse. Her finnes alt fra musikk, film, dans og grafiske kunstformer til aktiviteter som skating og parkour.

UNG KULTUR MØTES (UKM) er et landsdekkende tilbud til ungdom under 20 år, forankret i kommunene og koordinert av UKM Norge. UKM er en møteplass som omfatter alle kulturuttrykk, hvor egenaktivitet og mestring står i fokus, og hvor ungdom selv er aktive i alle prosesser. UKM synliggjør ung kultur, stimulerer talent, forløser kreativitet, og bidrar til inkludering og mangfold. UKM arrangeres av kommunene gjennom fritidsklubber, kulturskoler og kulturkontor. Fylkeskommunene har det regionale ansvaret, og UKM Norge det nasjonale ansvaret for ordningen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...