Undersøkelse: Mange velger lokalradio i bil fremfor å installere DAB

Foto: Pål Lomeland/Norsk Lokalradioforbund

Mange velger å lytte til lokalradio på FM. Det kommer fram i en analyse fra Carat Insight som Norsk Lokalradioforbund har fått tilgang til.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

50 % av de som ikke allerede har DAB+ i bilen har ingen planer om å anskaffe det. Mange velger i stedet å lytte til lokalradio på FM. Det kommer fram i en analyse fra Carat Insight som Norsk Lokalradioforbund har fått tilgang til. 45 % sier at de hører mindre på radio enn før FM-slukkingen startet.

Undersøkelsen er laget av YouGov på oppdrag fra Carat Insight med mål om å undersøke hva som har skjedd i forhold til radio i bil i de områdene der FM-nettet allerede har slukket.

– Det var viktig for Carat å få innsikt i hva som vil skje med radiolytting på kort og lang sikt som følge av FM slukkingen, for å forstå hva vi skal gi av kommersielle råd til kundene våre, sier Morten Wiberg i Carat Norge til lokalradio.no.

Carat er et av verdens ledende mediebyrånettverk og inngår i Dentsu Aegis Network som er et av verdens største mediekonsern. Selskapet er representert i over 130 land.

Undersøkelsen er foretatt i de fire første slukkeområdene. Det vil si at den omfatter ca 2,3 millioner nordmenn i alle fylker bortsett fra Oslo, Østfold, Vestfold, Akershus, Troms og Finnmark.

Et av hovedfunnene viser at en stor gruppe hører mindre på radio eller har sluttet helt å høre på radio. Her svarer 32 % av de spurte at de hører mindre på radio etter at rikskanalene slukket sine FM-sendere. Hele 13 % svarer at de ikke lenger hører på radio. Kun 6 % oppgir at de hører mer på radio enn før.

Undersøkelsen viser at halvparten av de som bor i regioner der FM-nettet har slukket, har DAB+ i bil. Det er ingen forskjell mellom slukkeregionene, det vil si når nettet ble slukket. Av disse svarer 40 % at de anskaffet seg DAB etter at rikskanalene slo av sine FM-nett.

Kanskje verre er det at over halvparten av de som ikke har DAB i bil også svarer at de ikke har planer om å anskaffe seg DAB-radio i bilen. 2 av 3 svarer at det er mindre sannsynlig. Bare 6 % opppgir at det er svært sannsynlig at de vil gå til anskaffelse av DAB-radio i bilen.

– Mange er naturlig nok motstandere fordi det omfatter en investering for dem, og at dette blir presset på dem. En ettermontert bilradio er heller ikke like praktisk eller estetisk som en integrert radio. Hvis motstanden vedvarer kan det bli et problem, da bil-lytting er viktig for annonsørene, for å komme tett på handleøyeblikkene, sier Wiberg.

Mange velger lokalradio på FM

Av de som ikke har anskaffet seg DAB svarer hele 38 % at de hører mer på lokalradio etter at rikskanalene forsvant. 29 % har lagt sin elsk på andre medier som CD eller Spotify. 8 % har funnet andre løsninger for å høre på radio, for eksempel via nettradio.

– At mange radiolyttere nå vender seg til sin lokalradio er hyggelig, men ikke overraskende. Mitt inntrykk er at mange ikke ønsker å etterinstallere DAB i bilen. Delvis fordi en integrert løsning ofte er kostbart, men også fordi lokalradio på FM fyller behovet for musikk, nyheter og underholdning. Dessuten er mange av de billige løsningene for å få DAB i bilen både dårlige og lite brukervennlige, sier nestleder i Norsk Lokalradioforbund, Thor Magnar Thorsen til lokalradio.no.

I en tid hvor radio konkurrerer om oppmerksomheten med en rekke nye medier, er nestlederen klar på radio bør være tilgjengelig på alle mulige lytteplattformer.

– Det er kanskje slik at rikskanalene har overvurdert interessen for å bli med over på DAB. Mange velger heller andre løsninger for å lytte på radio eller høre på musikk. Gjerne via alle slags løsninger som finnes i enhver mobiltelefon. Og på mobilen finner du heller ikke DAB. Norsk Lokalradioforbund har for øvrig hele tiden advart mot å gjøre radiolytting utilgjengelig og problematisk for folk. Det tror jeg hele radiobransjen etter hvert vil tape på. Radio burde tvert i mot gjøres tilgjengelig på alle plattformer og ikke fjerne seg fra den plattformen som de aller fleste benytter for lytting. Heldigvis er de fleste lokalradioer fortsatt tilgjengelig på FM i overskuelig fremtid og de fleste er også å finne på nettradio og DAB, avslutter Thorsen.

Siste nytt i Røros/Holtålen Vis flere

Se bilder fra årets russerevy

Se bilder fra årets russerevy

Torsdag kveld hadde russerevyen "OppRUSStning" premiere i Storstuggu på Røros

Mineralutvinning i Holtålen?

Mineralutvinning i Holtålen?

Regjeringa har i dag gitt klarsignal for å starte mineralutvinning av kobber i Kvalsund kommune i Finnmark. - Dagens vedtak styrker mulighetene for utvikling og nye arbeidsplasser i regionen, sier ordfører i Holtålen, Jan Håvard Refsethås.

Kommunestyremøte i Røros

Kommunestyremøte i Røros

Følg møtet her:

Jo Bjørner er ukas kaffegjest

Jo Bjørner er ukas kaffegjest

Bli bedre kjent med brekkingen som lærte seg å synge før han kunne prate.

 The White House of Candles åpner i nye lokaler

The White House of Candles åpner i nye lokaler

Idag kl 12 åpner lysbutikken i nye lokaler i Kjerkgata på Røros

Valentinsdagen

Valentinsdagen

Dagen for røde roser og blomster

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...