Nea Radio

Under halvparten bruker refleks

REFLEKS: Bare fire av ti husker å ta på seg refleks før de går ut i høstmørket. Foto: Colourbox

Antall drepte og skadde fotgjengere er mer enn halvert de siste ti årene. Hadde flere av oss brukt refleks, kunne tallet vært enda lavere.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Vi er på full fart inn i den mørke delen av året, da antallet påkjørsler av fotgjengere øker dramatisk. Med refleks reduseres risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent. Likevel er det fortsatt under halvparten av oss som bruker refleks i høstmørket.

– Vi gjør fysiske tellinger hvert år av hvor mange fotgjengere som bruker refleks. I fjor var andelen på 40 prosent på landsbasis, sier kommunikasjonsrådgiver Christoffer Solstad Steen i Trygg Trafikk.

Folk i Sogn og Fjordane er flinkest til å bruke refleks, mens oslofolket er dårligst.

– Mange tenker at de ikke trenger refleks i en opplyst bygate. Det stemmer ikke. Selv om du ser bilen, er det ikke sikkert sjåføren ser deg. Mange fotgjengerpåkjørsler skjer når folk krysser gaten og ikke blir sett, sier Steen.

Refleksvest best

Den nasjonale refleksdagen arrangeres i år 18. oktober. Takket være økt oppmerksomhet, blant annet gjennom slike arrangementer, er refleksbruken blant nordmenn på vei oppover.

– Vi har økt salget av refleksprodukter med mellom 15 og 20 prosent hvert år de siste årene. Det tyder på at folk er blitt mer bevisste på i hvert fall å ha reflekser tilgjengelig, sier markedsansvarlig Dag Bergby i Biltema.

En test gjennomført av NAF i fjor, viste at moteplagg med innebygget refleks i mange tilfeller fungerer dårlig og kan gi en falsk trygghet. Tradisjonelle refleksprodukter er fortsatt det tryggeste.

– Ekspertene anbefaler refleksvest og refleksbånd, både på barn og voksne. I tillegg kan det være lurt å bruke refleks i knehøyde, da dette treffer lyset fra billykter best, sier Bergby.

Færre fotgjengerulykker

Heldigvis er antallet drepte og skadde fotgjengere på vei nedover. SSBs statistikk viser at det var over dobbelt så mange fotgjengerpåkjørsler i 2008 som det var i 2017.

– Dessverre har ikke tallet på hardt skadde fotgjengere hatt den samme positive utviklingen. Det er fortsatt for mange fotgjengere som blir drept og hardt skadd i trafikken, sier avdelingsdirektør Guro Ranes i Statens vegvesen.

Med refleks kan du selv bidra til at bilistene lettere får øye på deg. En bilist som kommer mot deg i 50 km/t, har kun 2 sekunder på å se deg hvis du ikke bruker refleks.

– Med refleks har bilisten 10 sekunder på å oppdage deg. Det kan være forskjellen på liv og død, påpeker Ranes.

Tips til refleksbruk:

- Alle godkjente reflekser skal være merket med EN 13356

- Reflekser som beveger seg når du bruker dem, fungerer best

- Refleksen bør henge i knehøyde (for å motta mest mulig lys fra billyktene)

- Bruk to reflekser for å bli sett fra begge sider

- Reflekser er forbruksvare. Riper gir mindre refleksjon

- Refleksvesten blir dårligere ved vask, og bør byttes årlig ved jevn bruk

- Barnevogna, sykkelen, hunden og hesten trenger også refleks

- Små barn bør alltid bruke refleksvest når de ferdes i trafikken

(Hallfrid Simonsen/Newswire)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...