Nea Radio

Rovdata:

Ulvetelleren er oppdatert

ULV: To ulver er fotografert med viltkamera i Slettåsreviret, og det undersøkes nå om det har skjedd en reetablering i området. Foto: Scandcam/NINA

1. oktober gikk startskuddet for vinterens registrering av ulv i Norge. Så langt i vinter har det vært lite sporsnø, men nå har DNA-prøver begynt å komme inn til analyser hos Rovdata. Du kan følge med på DNA-registreringen av ulv i Rovdatas ulveteller.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det gjennomføres årlig bestandsregistrering av ulv i Skandinavia i perioden fra 1. oktober til 31. mars, med fastsettelse av revirgrenser også i april. Det brukes felles metoder i Norge og Sverige og de viktigste metodene er sporing på snø og innsamling av urin og ekskrementer for DNA-analyser.

Du kan følge med på DNA-registeringen av ulv i Rovdatas ulveteller (lenke), som oppdateres fortløpende gjennom vinteren etter hvert som resultater fra prøver blir klare.

– Vi har så langt analysert 27 DNA-prøver som er samlet inn etter 1. oktober. Fra disse er 15 ulike individer identifisert, som er lagt inn i ulvetelleren, forteller Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Ny sesong – ny teller

Fram til nå har du i ulvetelleren kunne følge med på individer som er registrert fra DNA i Norge utenfor overvåkingssesongen, fra mai til september. I sommer ble det totalt registrert 62 individer ved DNA-prøver. Disse vil nå bli lagret i en egen rapport på rovdata.no. (lenke)

– Sommerstid ønsker forvaltningen løpende informasjon om ulver på vandring utenfor ulvesonen og hvorvidt noen av dem kan være såkalt genetisk viktige individer, det vil si nye immigranter eller avkom av immigranter. I denne perioden er det derfor spesielt viktig med kartlegging av ulver utenfor kjente revir og sjekke deres genetiske status, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

– Ingen av ulvene som ble registrert utenfor ulvesonen i sommer tilhørte denne kategorien og som tidligere år var de aller fleste født i svenske revir. Derimot registrerte vi en genetisk viktig ulv innenfor sonen i Rakkestad kommune, innenfor det gamle Linnekleppenreviret. Denne hannulven er født Tiveden i Örebros län og har finskrussisk mor, utdyper Flagstad.

Han oppfordrer til ekstra fokus på innsamling av DNA-prøver i nordre Østfold for å kartlegge hvorvidt ulven fortsatt er i området.

Derfor starter vi på nytt

Noen lurer på hvorfor ulvetelleren tømmes 1. oktober. Svaret er at bestandsstørrelsen i alle viltpopulasjoner varierer gjennom året. Det fødes eller vandrer inn nye individer, mens andre dør eller vandrer ut. Det er derfor viktig at vi overvåker i samme periode hvert år, og for ulv er registreringssesongen i Skandinavia fra 1. oktober til 31. mars.

– For ulv skjer tellingen om vinteren, fordi det er enklest å registrere og overvåke ulv på snø i Skandinavia. Når dette gjentas over år, kan man si noe om hvordan bestanden utvikler seg over tid. Sporing og innsamling av DNA-prøver om vinteren gir solide data, som er sammenlignbare mellom år, forklarer Flagstad.

– At vi delvis følger bestanden før registreringssesongen, gir oss et bedre overblikk før årets registrering starter, legger han til.

Vil ha tips om ulv og spor

I tillegg til DNA-overvåkingen av ulv hentes det inn omfattende informasjon blant annet gjennom sporing på snø og oppfølging av meldinger fra publikum. Statens naturoppsyn (SNO) har ansvaret for feltarbeidet på ulv i Norge, med Høgskolen i Innlandet (INN) som underleverandør.

Feltmannskapene står klare til å ta imot tips om ulv og spor og andre sportegn i de kommende månedene.

– Alle observasjoner av ulv kan være interessante og vi vil spesielt ha tips der det er mistanke om yngling av ulv. Alle dokumenterte ulver teller med i vinterens bestandstall, forteller Jan Huseklepp Wilberg, fagansvarlig for ulv i Statens naturoppsyn.

Han oppfordrer alle som skal melde om observasjoner til å ta direkte kontakt med en rovviltkontakt på telefon. Oversikt over rovviltkontakter finner du her.

Du kan melde fra via app

Observasjoner kan deles i rapportsystemet for store rovdyr Skandobs på app eller internett. Det ble nylig sluppet et oppdatert og raskere versjon av skandobs

I midten av desember kommer første av flere foreløpige rapporter med foreløpige resultater som oppsummerer alle deler av vinterens registrering av ulv. En endelig statusrapport for ulv i Norge og Skandinavia vinteren 2019-2020 er planlagt ferdigstilt til 1. juni 2020.

Resultater fra forrige vinter

Det ble vinteren 2018-2019 registrert 64-66 ulver som kun holdt til innenfor Norges grenser. I tillegg ble det registrert 40-41 ulver som lever i grenserevir på begge sider av riksgrensen mot Sverige. Til sammen ble det derfor påvist 104-107 ulver med helt eller delvis tilhold på norsk areal forrige vinter.

Stortingets bestandsmål er 4-6 årlige ulvekull (ynglinger) i Norge og i grenserevir, hvorav minst tre kull skal være født i helnorske revir. Ynglinger utenfor ulvesonen skal medregnes. Videre vil ulvekull som fødes i grenserevir mellom Norge og Sverige medregnes med en faktor på 0,5.

I 2018 ble det født valpekull i fem helnorske revir, samt seks kull i grenserevir og 27 kull i helsvenske revir. Ettersom valpekull i grenserevir teller som et halvt kull, tilsvarer dette åtte kull i Norge.

Den skandinaviske bestanden ble beregnet til å bestå av cirka 380 individer i fjor.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...