Nea Radio

Senterpartiet:

Uaktuelt å tillate at ungdom kan gå rundt med narkotika

Jan Bøhler sammen med leder for Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum. Foto: JAN BØHLERS FACEBOOK-SIDE

Høyre-regjeringen la i dag fram sin varslede rusreform. Jan Bøhler (Sp) reagerer sterkt på at regjeringen nå vil gjøre det risikofritt og uten straffeansvar å bruke narkotika.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I forslaget foreslår regjeringen to terskelnivåer. Det skal være straffefritt å bære for eksempel 2 gram kokain, 10 gram cannabis eller 0,5 desiliter GHB. Det tilsvarer 80 doser med kokain og 50 doser cannabis ifølge den offentlige informasjonstilbudet «rustelefonen.no». Samtidig skriver regjeringen videre at som hovedregel skal gis påtaleunnlatelse til personer som bærer opp til 200 doser kokain eller opptil 75 doser cannabis.

– Det er dramatisk og alvorlig at Høyre-regjeringen vil at alle, også barn og unge, kan ha kokain, amfetamin og GHB. Å gjøre det straffefritt å bære narkotika er både farlig og et veldig dårlig signal til ungdommer. Regjeringen sier rett og slett at det skal bli straffefritt å ta med seg kokain og andre livsfarlige stoffer på fest. Tidligere handlet diskusjonen om å legalisere hasj, nå vil regjeringen åpne opp for å gå bære livsfarlige narkotiske stoffer, sier Bøhler.

Bøhler mener regjeringens rusreform setter den lave narkotika-bruken blant unge her i landet i fare.

- Sammenlignet med andre land i Europa er det en lav andel ungdommer her i landet som har prøvd narkotika. Ifølge ESPAD Report 2019 er det i alt 12 prosent av guttene og 6,4 prosent av jentene her i landet som prøvd narkotika. Dette er en veldig liten andel sammenlignet med andre europeiske land som Tyskland, Frankrike, Italia eller Danmark. Dette skyldes et godt forebyggende arbeid gjort i kommunene, av politiet og frivillige organisasjoner – og at ungdommer ikke vil gjøre noe som er straffbart. Dette vil regjeringen nå sette i fare, sier Bøhler.

Han mener videre at reformen er en gavepakke til gjengene.

- Det bli lettere for gjengene å rekruttere unge narkoselgere når de kan si til dem at det er risikofritt, bare de insisterer på at de er brukere og holder seg innenfor regjeringens terskelverdier. Vi tror også markedet vil øke og at flere vil prøve narkotika når det ikke lenger er straffbart. I en undersøkelse som forskere ved Folkehelseinstituttet gjorde svarte 22% blant unge mennesker mellom 18 og 30 år som ikke før har prøvd narkotika, at de ville prøve cannabis hvis det ikke lenger er straffbart, sier Bøhler.

Bøhler understreker at Senterpartiet ikke vil straffe tunge rusmisbrukere som trenger hjelp.

- Sp ønsker at de som sliter med rus skal få hjelp. Denne uka fremmet vi forslag i Stortinget om at slitne rusmisbrukere ikke skal straffeforfølges. Vi har isteden lagt fram en forebyggings- og behandlingsreform for å hjelpe dem bedre og hindre overdosedødsfall, sier Bøhler.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...