Nea Radio

Over 1260 tilbake i jobb i august

Tydal lavest ledighet i Trøndelag

Foto: Marit Langseth

Ved utgangen av august er det 8 370 helt ledige og 6 192 delvis ledige arbeidssøkere i Trøndelag. Disse utgjør henholdsvis 3,4 prosent og 2,5 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg er 0,3 prosent i tiltak.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Dette gjør at bruttoledigheten, som er summen av antall helt ledige og personer i tiltak, nå er på 3,7 prosent. For landet samlet sett er bruttoledigheten 4,7 prosent. Sammenlignet med juli måned er det nå 1268 færre helt ledige og 319 færre delvis ledige arbeidssøkere.

– Arbeidsmarkedet er i bedring. Dersom utviklingen fortsetter i samme retning og med samme tempo, vil Trøndelag kunne ende opp med et årsgjennomsnitt på under 5 prosent helt ledige ved utgangen av året. Dette vil i så fall være godt under Arbeids- og velferdsdirektoratets hovedscenario med 5,9 prosent for 2020, sier Bente Wold Wigum, direktør i NAV Trøndelag.

Av de som er helt ledige er 26 prosent permitterte, mens bl​ant de delvis ledige er andelen 59 prosent. Permitteringene er i all hovedsak relatert til koronapandemien.

Størst nedgang innenfor reiseliv og transport

Det er fremdeles flest ledige innenfor reiseliv og transport, og butikk- og salgsarbeid, med henholdsvis 1 106 og 980 helt ledige. Reiseliv og transport-bransjen har samtidig hatt størst ledighetsreduksjon, med 351 færre helt ledige, sammenlignet med juli. Med unntak av primærnæringene og helse, pleie og omsorg har antall helt ledige gått ned i alle yrkesgrupper den siste måneden, mens nivået innenfor bygg og anlegg har holdt seg stabilt.

– Det er flere tegn som tyder på økt aktivitet. Flytrafikken og reiser innenlands er i gang igjen. Varehandelen går godt og folk bruker fremdeles penger. Likevel er det sannsynlig at reiselivet, hotell og restaurant og kulturbransjen vil preges i lang tid. Bygg og anleggsbransjen er også bekymret for framtidige oppdrag, så det er en del usikkerhet om utviklingen videre, påpeker Wigum.

– Ta utdanning

Ser vi på aldersgrupper er ledigheten størst blant personer i alderen 20-24 år. Der er 4,9 prosent helt ledige, som tilsvarer 1 189 personer. Siden juli er imidlertid ledigheten redusert i alle aldersgrupper med unntak av aldersgruppen 19 år og under. Her er antallet stabilt med 282 helt ledige.

– Ledigheten blant unge under 30 år bekymrer oss, og vi er svært opptatt av at denne gruppen kommer seg raskt tilbake i arbeid og utdanning. De uten formell kompetanse bør bruke tiden framover på å sikre dette, slik at de stiller sterkere ikke bare når etterspørselen tar seg opp, men også ved neste krise eller nedgang. Ellers er det generelt viktig at en gjør seg kjent med hvilke muligheter som finnes, og tenker alternativt både når det gjelder jobbtype og arbeidssted, sier Wigum.

I august ble det registrert 1 775 ledige stillinger i Trøndelag, som er 564 færre enn i august 2019. Det er flest ledige stillinger innenfor bygg og anlegg (340), etterfulgt av helse, pleie og omsorg (304) og butikk og salgsarbeid (252). Det var jobber å søke på i 33 av fylkets 38 kommuner.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...