Nea Radio

Dramatiske tall fra LVK

Tydal får et inntektstap på 22 mill

STATEN vil ha mer av kommunenes vannkraftinntekter. - Historieløst og dramatisk, svarer de norske vannkraftkommunene. Bilde fra Sylsjøen. Foto: Andreas Reitan

Kraftskatteutvalgets forslag kan få store konsekvenser.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 03.10.2019 kl 21:40

Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK), hadde møte torsdag der de la fram tallene fra Kraftskatteutvalgets forslag til endring av skattegrunnlaget for vannkraftverk.

Utvalgets forslag innebærer en inntektsreduksjon på 3,66 milliarder kroner hvert år for vertskommunene.

Store tall

For Tydal så vil dette bety et reduksjon i inntektene på nærmere 22 millioner kroner i året.

Selbu vil tape over 12 millioner og Røros 3,6 millioner, dersom forslaget blir gjennomført.

For hele Trøndelag så er tallet 190 millioner årlig inntektstap.

Kraftskatteutvalget foreslår ingen kompensasjon for kommunenes milliardtap.

Ikke aktuelt

Stortingsrepresentant Heidi Greni (SP) fikk forelagt tallene torsdag ettermiddag og hun sier dette er svært dramatisk for kommunene.

– Tydal vil miste over 25.000 kroner per innbygger, så det er klart dette er fryktelig dramatisk for tjenesteproduksjonen i de aktuelle kommunene. Dette betyr at det skal produseres kommunale tjenester for 190 millioner kroner mindre neste år, sier hun.

Det er regjeringa som nå skal behandle forslaget og eventuelt legge dette fram for Stortinget. Greni sier at hun allerede nå kan bekrefte at dette er det uaktuelt for Senterpartiet å bli med på.

– Dette er et brudd på den samfunnskontrakten som har vært med de kommunene som har stilt sine naturresurser til disposisjon for kraftutbygging sier hun.

Hør intervju med Heidi Greni her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...