Nea Radio

Trylleformler, blomstersaft og lyden av sommer

Sommerlyd: Hver fredag klokken 12.00 får du sommerlyd i Nea Radio. Foto: Lovise Leinum

Oppskriften på en liten times sommernytelse finner du her.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 14.07.2018 kl 06:05

Sommeren er en magisk tid i Norge. Det er nå vi nordboere trør barbeint i graset mens vi filosoferer over Einar Skjæråsens bidrag til den norske kanon. Det er nå vi lytter til Aslaug Låstad Lygres ord og holder oss våkne hele den lyse sommernatta gjennom. Det er nå vi ligger på svaberg og strender og samler sårt tiltrengte d-vitaminer til en lang vinter. Det er nå vi lever på det sterkeste. Og hva ville dette livet vært uten musikk? Det er denne stemningen programmet Sommerlyd i Nea Radio forsøker å fange i en salig blanding av deilig musikk, en anelse poesi og en oppskrift eller to utenom det vanlige.

Saken fortsetter under programmet

Foto: Lovise Leinum

Love potion no 9

Mange forelsker seg ekstra fort og intenst om sommeren. Varmen setter blodet og fantasien i kok og det er lett å la seg rive med. Følelser som dette er imidlertid ikke bestandig gjengjeldt og da kan de være lurt å ha ett ess i ermet. Ved å følge instruksjonene under skal det, i følge de som mener de har greie på slikt, være mulig å fange din utkårede i kjærlighetens klør.

Bland sammen

 • To teskjeer tørket sjasmin
 • En spiseskje tørkede roseblader
 • En vaniljestang
 • En kanelstang

Hell over en kopp kokende vann og la det trekke i 15 minutter.

Få din elskede til å drikke dråpene og saken skal, etter sigende, være biff. Nå sier oppskriften riktig nok ingenting om å danse naken i måneskinn for å understreke drikkens virkning. Ei heller oppgis det verbale besvergelser for å øke blandingens magiske kraft. Dette kan man imidlertid godt finne på selv, om ikke annet så for egen fornøyelses skyld. Slipp fantasien løs og om det ikke fungerer så har du i det minste en god kopp te å slukke sorgene med.

Blomsterkraft

Trenger du en frisk voksendrikk å kjøle deg ned med etter å ha latt deg føre hen på fantasiens rosenrøde vinger, er en blomstersaft sterkt å anbefale. Her er det bare fantasien som setter grenser, men forsikre deg om at blomstene du velger er spiselige. Noen eksempler på blomster du kan bruke til en deilig og annerledes forfriskning, er løvetann, geitrams, kløver, syrin og roser. Alene eller blandet med hverandre.

Slik gjør du for å lage en sirup som kan brukes både til saft, over is og til sorbet:

 • 5 liter blomster kokes i 4 liter vann i en halvtimes tid.
 • Ha gjerne i skiver av et par appelsiner og en sitron for å gjøre det hele enda friskere.
 • Sil av.
 • Ha sukker i væsken etter smak. Jo mer sukker du bruker, jo mer konsentrert får du sirupen. Begynn med et kilo og se hvordan det går. Vi er da ikke slaver av oppskrifter på late sommerdager!
 • Kok ned til du får en ønsket tykkelse på massen. Dersom den blir for tykk, er det bare å spe på gradvis med kokende vann.
 • Hell sirupen på flasker og oppbevar i kjøleskap.
 • Ved bruk, tynn ut i vann i et mengdeforhold som er tilpasset det du ønsker å lage.

For å gjøre drikken enda mer voksen, lar den seg utmerket tilsette dråper det er både 18- og 21 årsgrense for å besitte.

Glem ikke å fryse ned isbiter med blomster i for å gjøre det hele ekstra delikat.

Enten du forsøker deg på trylledrikker eller blomstersirup, er dette naturligvis en geskjeft du aller helst bør foreta deg mens du lytter til Sommerlyd på Nea Radio, hver fredag klokken 12.06 og i reprise klokken 18.06.

Velbekomme!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...