Nea Radio

Trøndelag lukter svidd:

Tror røyken kommer fra Ukraina

Selbusjøen: Disen ligger tungt over vannet. Foto: Andreas Reitan

I løpet av dagen har utallige mennesker meldt sin bekymring over en merkelig røyk som har lagt seg over fylket.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2020 kl 19:26

I løpet av fredagen har en rekke mennesker varslet både media og Meteorologisk institutt om en merkelig, røykaktig dis over Trøndelag. Flere mener også at det lukter svidd.

– Vi er ikke helt sikre på hva det skyldes, sier vakthavende meteorolog Jon Austerheim til Nea Radio.

– Men de som jobber med luftforurensning hos oss, har gitt uttrykk for at de tror det har med at man brenner halm i Ukraina å gjøre. At det er jordbruksrelatert.

Han forklarer at vindretningen og varmen bidrar.

– Når vinden kommer fra sørøst, som den gjør nå, så blir det gjerne både varmt og disig. Denne gangen har imidlertid vinden tatt med seg noe ekstra på veien.

Saken fortsetter under bildet:

Gyllent: Også i Malvik ligger "røyken" tung. Foto: Anne Gundersen

Store partikler i Bergen

Fenomenet med den røykluktende disen er observert på Vesttlandet og i Trøndelag og også i mindre grad på Østlandet.

– I Bergen har de som jobber med å registrere luftforurensning observert at partiklene er store og kan minne om smog som man finner over store byer, forklarer Austerheim.

– Dette kan by på utfordringer for folk med luftveisproblemer. På den annen side kan det gi virkelig vakre solnedganger.

Saken fortsetter under bildet:

Trolsk: I Ålen er det fredag kveld en mystisk stemning. Foto: Per Magne Moan

Ikke uvanlig

Meteorologen forteller at det slett ikke er uvanlig at vind fra sørligere strøk tar med gratispassasjerer.

– For eksempel kan vi oppleve at vi får nedfall av sand fra Sahara. Men det at det er røyk og at det lukter svidd er mer uvanlig.

Godværet fortsetter

I følge Austerheim skal det gode været fortsette. Men vinden blir stadig kraftigere og med vinden kommer antakelig mer røyk.

– Etter hvert vil det begynne å regne, da snakker vi utover i neste uke. Da vil dette - hva det nå er - vaskes bort.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...