Nea Radio

– Tror aktører vil satse i Tydal

Prosjektleder Gunnbjørn Berggård, rådmann Heidi Horndalen og ordfører Ole Bjarne Østby studerer den nye nettsiden neadatacenter.no som skal lokke aktører til Tydal. Foto: Tydal kommune

Arbeidet med å bygge datalagringssenter i Tydal er inne i en ny fase, og både prosjektleder, rådmann og ordfører i Tydal tror det er gode muligheter for å finne bedrifter som vil satse på bygging i kommunen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Arbeidet med å bygge datalagringssenter i Tydal er inne i en ny fase, og både prosjektleder, rådmann og ordfører i Tydal tror det er gode muligheter for å finne bedrifter som vil satse på bygging i kommunen.

Planene om Nea Data Center så dagens lys i 2015, og nå er kraftkommunen ett skritt nærmere målet. Tydal har fått på plass en ny nettside, neadatacenter.no, som presenterer kommunes fortrinn, og nå starter arbeidet mot aktører som vil vurdere bygging. Tomta ved Nea Kraftverk er under regulering, og saken skal til endelig behandling i kommunestyret i mai-juni i år.

Tydal er perfekt!

– Tydal er det perfekte stedet for datalagringssenter, heter det først på den nye nettsiden som skal lokke aktører til å satse i Tydal. Presentasjonen er laget av innleid konsulent Per Morten Hoff i firmaet Maktens Korridorer AS. Den tidligere IKT-Norge-sjefen mener Tydal er svært godt egnet for bygging av datalagringssenter.

– Det vil være behov for å bygge svært mange datalagringssentre i åra som kommer. Vi har bare sett starten på en gigantisk revolusjon hvor de enorme datamengdene som vi produserer skal lagres. Den aller viktigste innsatsfaktoren er tilgang på ren strøm. Her er Tydal svært godt posisjonert. I tillegg har Tydal et ideelt klima og byggeklar tomt. Flere føringsveier for fiber eksisterer også. Dette gjør at Tydal har alle muligheter for å lykkes med å bli en datasenterlokasjon, sier Hoff.

– Midt i smørøyet

Også ordfører i Tydal, Ole Bjarne Østby, er optimistisk.

– Her har vi nærmest ubegrenset med kortreist strøm og ei tomt som ligger vegg i vegg med kraftstasjonen. På kraftsida ligger vi midt i smørøyet. Alle etterspør sikker fibertilknytning, og vi har i dag fire tilknytninger. Vi har fiber gjennom Neadalen og til Røros og Østlandet, og vi har fiber via kraftlinjer til Klæbu og over til Sverige, sier han.

Østby trekker videre fram at Tydal har vann for avkjøling og et kaldt og ideelt klima for datalagring. I tillegg har Tydal gode kommunikasjoner med en time til både Røros og Værnes lufthavn og kort vei til jernbane på Røros og i Stjørdal.

– Og ikke minst ligger vi en og en halv time fra det teknologiske miljøet i Trondheim som er ledende i Norge. Tydal ligger midt i smørøyet.

Håper på arbeidsplasser

– Hvor realistisk er planene?

– Vi vet at det skal bygges mange datalagringssentre, og vi ligger svært godt an i løypa. Vi har det meste på plass for å få til dette i løpet av kort tid. Vi har en god pakke på det de fleste etterspør.

– Hva vil dette bety for Tydal?

– Vi håper det vil gi noen arbeidsplasser, spesielt i utbyggingsfasen. Blir det 10-15 arbeidsplasser, vil det bety svært mye for Tydal, sier Østby som håper å få en aktør på banen i løpet av et år eller to.

Alt ligger til rette

Tidligere rådmann i Tydal, Gunnbjørn Berggård, er innleid som prosjektleder. Han mener også alt ligger svært godt til rette for et datalagringssenter i Tydal.

– Det er gode muligheter for at aktører vil fatte interesse, og Tydal er et av de beste stedene i Midt-Norge for å bygge datalagringssenter, sier han.

Dagens rådmann i Tydal, Heidi Horndalen, sier at med de gode forutsetningene vi har, er Tydal absolutt en konkurransedyktig lokasjon for etablering av datasenter.

Håper Trøndelag vil fronte Tydal

Per Morten Hoff sier at Tydal har gjort et godt stykke arbeid med å legge til rette for et såkalt grønt datalagringssenter.

– Nå er presentasjonen klar, og skal vi få en kunde, må verden vite om oss, sier han. Hoff peker på at det er lett å peke på internasjonale aktører.

– Men vi skal heller ikke glemme at både norske bedrifter, forskningsinstitusjoner og norsk offentlig forvaltning må ha tilgang på datalagringssentre. Det betyr at det også ligger betydelige muligheter i norske datasenterkunder også. Jeg håper nå at et samlet Trøndelag kan være med på å fronte Tydal, rett og slett fordi det er den beste lokasjonen og den som er mest utviklet, sier Per Morten Hoff.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...