Annonse
Nea Radio

Skulle vært motorvei:

Trondheims første bydel ble reddet for 35 år siden - nå skal det feires!

Nedre Bakklandet i Trondheim Foto: Jørgen Bakken

Det er skjeivt og rart, og massevis av nabolagshistorie. Bakklandet feirer 35 år som “fredet” bydel. Og 50 år siden velforeningen ble stiftet av blant andre Øystein Dolmen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

– Det er en fantastisk bydel, folk liker å gå der, turister kommer for å besøke Bakklandet
På 70-tallet var det annerledes, gamle damer besvimte på vei til butikken fordi det var rushtrafikk 4 ganger i døgnet, folk flyttet fra og kommunen ville kjøpe opp for å få de brent opp eller fryst ned. Nå er det en bydel som blomster.

Det sier artist og Bakklandetentusiast Øystein Dolmen som bodde i bydelen da den var truet av nedleggelse.


En kort innføring:
Bakklandet regnes som Trondheims første forstad, og vokste opp på 1600-tallet. 2 bybranner senere sto bydelen for forfall etter andre verdenskrig, og etterhvert ønsket kommunen å legge motorvei over området, og i samme moment legge elva Nidaros under asfalt.

Dette fikk beboerne i Bakklandet til å protestere, og Knutsen og Ludvigsen startet opp Bakklandet Bassangforening som en del av dette.

Knutsen & Ludvigsen og Gerd Gudding. Foto: Plateomslag

Feiring!
Øystein Dolmen ble svært engasjert i saken og skrev flere låter til støtte for saken. Og det hjalp, for i 1987 la Trondheim kommune vekk planene om motorvei for godt, noe som skal markeres på Bakklandet lørdag 27. august.

Da vil Dolmen fremføre låta “Rusle mæ en tur” og det blir taler og servering og åpne bakgårder.

Se og hør låta her

Nøkkelord