Nea Radio

Trønderske ungdommer har skjønt hva Norge trenger

Yrkesfag: Trøndersk ungdom vet hva Norge trenger, skrever gruppeleder i Høyre, Eva Lundemo, i et leserinnlegg. Foto: Foto: Privat

Førsteinntaket til videregående opplæring er nå klart, og i år velger faktisk flere yrkesfaglig utdanning enn studiespesialiserende her i Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 01.08.2018 kl 09:48

Det er mye vi ikke vet om fremtiden, men vi vet at Norge trenger dyktige fagarbeidere i årene fremover. Skal vi løse viktige samfunnsoppgaver og sikre verdiskapingen også i fremtiden, må faktisk flere velge og fullføre en utdanning innen yrkesfag.

Derfor er jeg glad for at flere unge ønsker å starte på en yrkesfaglig utdanning til høsten. Hele 54% som har fått tilbud om studieplass på VG1 her i Trøndelag, har fått yrkesfag og de resterende 46% har kommet inn på studiespesialiserende.

Tidligere kunne det muligens oppleves som om man lukket noen dører hvis man valgte yrkesfaglig utdanning. Nå er det snarere tvert imot. Du kan gå rett ut i arbeid hvor behovet for kvalifisert arbeidskraft er stort, du kan bygge ut utdanningen din senere, og dersom du har lyst til å starte egen bedrift, har du store muligheter for det. Dyktige fagarbeidere er avgjørende for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn.

For næringslivet er dette veldig gode nyheter. Næringslivet melder om stort behov for kvalifisert arbeidskraft, som gir ungdommene gode sjanser for å gå rett ut i arbeid etter endt lære. Det ligger store muligheter i en yrkesfaglig utdanning.

Det innføres en ny struktur på yrkesfag fra høsten 2020. Det blir den største endringen i yrkesfagutdanningen siden Kunnskapsløftet i 2006. Den nye yrkesfagutdanning skal gi elevene den kompetansen som norsk næringsliv trenger. Det vil også styrke elevenes kompetanse før læretiden, og øke muligheten deres til å få læreplasser og jobb etter fullført fagbrev.

Veien til gode fagarbeidere går gjennom gode yrkesfagtilbud som forbereder elevene og lærlingene på arbeidslivet. Derfor må opplæringen henge bedre sammen med det yrket elevene utdanner seg til. Det er viktig å yrkesrette undervisningen i fellesfagene, slik at elevene får en mer relevant utdanning.

Det skal nå stilles krav om bruk av lærlinger ved offentlige anskaffelser, lærlingtilskuddet har økt med hele 21.000 kroner per kontrakt. Det er innført en merkeordning for lærebedrifter. Ordningen skal informere om hvilke bedrifter som har lærlinger, og gjøre det enklere for forbrukere å velge slike bedrifter. Staten har i flere år tatt inn for få lærlinger. Vi har lagt en strategi for å øke antall lærlinger i statlige virksomheter. I tillegg har vi strammet inn kravet om at bedrifter må ha lærlinger for å vinne offentlige anbud. I tillegg er rammen for tilskudd til bedrifter som tar inn lærlinger med særskilte behov har økt.

I følge SSB vil vi mangle 90 000 fagarbeidere i 2035. Det vil derfor være avgjørende å lykkes med yrkesfagløftet. Jeg mener de endringer som blir gjort, vil være et viktig bidrag til dette arbeidet og jeg er glad for at trønderske ungdommer har skjønt hva Norge trenger.

Eva Lundemo

Malvik Høyre

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...