Nea Radio

Trønderske skoler kan bidra til økt kvalitet på eksamen

Selbu Videregående skole Foto: Arkiv

Hvert eneste år gjennomføres det tusenvis av eksamener i Norge. Likevel er det forsket lite på eksamen, men nå skjer det noe spennende.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Eksamen gjennomføres hvert år og mange mener noe om eksamen. Noen kan ha synspunkter om eksamen som metode, mens andre kan mene noe om spørsmålene som kan bli stilt. Eksamen er også jevnlig oppe til debatt i media. Merkelig nok er det, med svært få unntak, ikke forsket på eksamen i Norge. Hvordan vet vi da at eksamen gir oss pålitelig og relevant informasjon om elevers kompetanse i fag?

Bakgrunn

Over flere år så vi at norske elever på 10. trinn hadde svake resultater i matematikk og Trøndelag var intet unntak. Våren 2015 fikk over 40 prosent av elevene karakteren 1 eller 2 på matematikkeksamen. Dette gir elevene et dårlig utgangspunkt for videre skolegang, og også senere arbeids- og samfunnsliv.

Handler dette om elevene, om opplæringen, om læreplanen i faget eller eksamen i faget? Eller kanskje en kombinasjon av alle de nevnte faktorene. Utdanningsdirektoratet ønsker nå å se nærmere på kvaliteten og vanskelighetsgraden på eksamen i matematikk.

Hva skal det forskes på, og hvordan?

Siden 2017 har Fafo testet vanskelighetsgraden på eksamen ved hjelp av kalibreringsprøver. Det vil si at man har testet med de samme oppgavene hvert år. Dette forskningsarbeidet skal også gjennomføres i år. Elevenes prestasjoner på kalibreringsprøven og eksamen skal sammenlignes hvert år i tre år. Slik kan forskerne se om det er elevenes prestasjoner eller vanskelighetsgraden på eksamen som kan forklare eventuelle variasjoner i eksamensresultater.

Trønderske skoler kan bidra

Det er ikke for sent for skoler i Trøndelag å melde seg på denne forskningen. Ved å delta vil skolen bidra til at kvaliteten på eksamen kan forbedres samt at skolen får mulighet til å gi elevene en eksamensforberedende prøve på to timer. (Prøven ligner på oppgavene elevene får til eksamen, og vil slik sett fungere som en god oppkjøring fram mot eksamen).

En skole i Trøndelag har allerede meldt seg til forskningsprosjektet. Det er Ytterøy skole i Levanger som ønsker at elevene på 10. trinn blir med i prosjektet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...