Nea Radio

Milliardoverskudd:

TrønderEnergi med tidenes resultat

Overskudd: Milliardoverskudd for Trønderenergi Foto: TrønderEnergi

Energikonsernet TrønderEnergi fikk et resultat etter skatt på 1,3 milliarder kroner i 2019.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Resultatet er en kraftig økning fra 2018 da resultatet ble på 588 millioner kroner. Aldri før har kommune-eide TrønderEnergi hatt et høyere årsresultat.

Lønnsomheten i energikonsernet svinger med kraftprisene. I 2019 oppnådde TrønderEnergi en kraftpris på 37,6 øre/kWh, mot 35,5 øre/kWh i 2018. Høy kraftpris, høyt aktivitetsnivå og god drift bidro til et underliggende driftsresultat på 452 millioner kroner i 2019, mot 407 millioner kroner året før.

- Vi har en moderne organisasjon, veldig mange dyktige folk og god løpende drift. Det gir resultater. Vi vet at kraftprisen vil variere. Hittil i 2020 har prisene vært rekordlave. Svingningene er en del av bransjens særtrekk, noe vi er vant til og tar høyde for, sier Gjersvold.

Fakta om TrønderEnergi:

TrønderEnergi-konsernet har tre hovedområder: produksjon av vann-og vindkraft, samt utvikling av framtidsrettede energirelaterte tjenester.

Hovedkontor på Lerkendal i Trondheim.

TrønderEnergi eies av 18 kommuner i Trøndelag (gamle Sør-Trøndelag), KLP (Kommunal Landspensjonskasse gjensidig forsikringsselskap) og Nordmøre Energiverk AS.

TrønderEnergi bidro i 2019 til å etablere Norges nest største nettselskap, Tensio AS, etter å ha slått sammen nettvirksomheten med NTE Nett. TrønderEnergi og NTE eier 40 prosent hver av Tensio, KLP eier 20 prosent.

De gode resultatene kommenterer Gjersvold på følgende måte:

- Det er alltid hyggelig å levere gode tall, men ekstra tilfredsstillende er det når vi har 18 trønderske kommuner som eiere. En sentral del av samfunnsoppdraget vårt er å bidra til at disse kan tilby innbyggerne sine så gode tjenester som mulig. Når TrønderEnergi gjør det bra økonomisk, blir det mer penger å dele for eierne, og mer i kommunekassene.,

Sammenslåingen av TrønderEnergi Nett og NTE Nett til Tensio ga TrønderEnergi en engangsgevinst på 960 millioner kroner. i 2019. TrønderEnergi og NTE eier 40 prosent hver av det nye nettkonsernet, mens KLP eier 20 prosent.

- Etableringen av Tensio var en milepæl. Jeg er overbevisst om at det vil bli et svært effektivt og robust nettkonsern. Rendyrkingen av nettvirksomheten gir samtidig TrønderEnergi mulighet til å fortsette å utvikle oss til det innovative energikonsernet vi skal være. Vi satser tungt på produksjon av fornybar energi, og jobber hver dag hardt for å utvikle og tilby kundenære produkter og tjenester innen elektrifisering, sier Gjersvold.

Gjennom det heleide ladeselskapet Ohmia Charging tilbyr TrønderEnergi elbillading til borettslag og boligselskaper. Selskapet har kontorer i Trondheim, Oslo og Bergen, og hadde ved årsskiftet klargjort for ladere på over 10.000 parkeringsplasser.

- Ohmia vokser raskt. Etterspørsel innen elektrifisering vil bare øke, og vi skal ta vår bit i dette markedet. Vi tenker både nasjonalt og nordisk, sier Gjersvold.

TrønderEnergi nådde i 2019 en annen milepæl da anleggsarbeidet startet i Frøya vindpark, Stokkfjellet vindpark (Selbu) og Sørmarkfjellet vindpark (Flatanger). Frøya vindpark skal være i drift alt i 2020, mens de to andre parkene starter produksjonen i 2021. Stadtwerke München eier 70 prosent av vindparkene. TrønderEnergi eier 30 prosent, og vil være ansvarlig operatør for både utbygging og drift av alle tre.

- Vi er veldig glade for å ha fått med Stadtwerke München, som er en solid industriell og langsiktig partner. Det har blåst litt rundt satsingen på vindkraft, men vi opplever stor støtte, og at folk ser behovet for mer fornybar energi, sier Gjersvold.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...