Nea Radio

Sykle med hunden

Foto: Agria

Sykler du med hunden din? Det kan være en utmerket måte å mosjonere på, men husk å ta noen forholdsregler med tanke på blant annet alder, tempo og varme!

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Agrias veterinær Marte Ottesen gir gode råd om hva du bør tenke på før du legger ut på sykkel- eller sparkesykkeltur med hunden din:

Når kan du begynne å sykle med hunden?

Uansett hvor avslappet og rolig sykkelturen er, innebærer sykkeltrening at hunden må holde et visst tempo og selv ikke har mulighet til å regulere hastigheten. Før du legger ut på tur må hunden være utvokst.

– Ideelt sett bør du vente med å sykle til hunden har fylt 12-15 måneder. Det er naturligvis en individuell grense, men husk at tyngre hunder kan trenge mer tid før bein og ledd klarer større påkjenning, sier Marte.

For hunderaser med skjelettlidelser som bruskløsning, HD eller AD er det viktig å vurdere hvorvidt du skal sykle i det hele tatt. Ta i så fall kontakt med din veterinær eller en autorisert rehabiliteringsterapeut slik at dere eventuelt får lagt opp et tilpasset treningsprogram.

Gradvis tilvenning

Når du vet at hunden er fysisk moden til å klare sykkelturer er neste trinn å lære hunden å løpe ved siden av sykkelen. Når du sykler ved trafikkerte veier skal hunden løpe på høyre side. På den måten er du mellom trafikken og hunden. I begynnelsen er det viktig å ta rolige og kortere turer. Husk også å varme opp med et rolig tempo.

5 tips til sykkelturen

Underlaget er viktig

Hardt underlag som asfalt gir større slitasje på hundens ledd, skjelett og muskulatur, og bør unngås. Det kan også skade potene. Prøv å mosjonere hunden på så mykt underlag som mulig. Gress og grusveier er aller best, selv om det kan by på litt motstand for deg som sitter på sykkelen.

Varier treninga og ikke sykle for fort

De fleste hunder synes nye miljøer er spennende og motiverende, og du kan med fordel teste ut nye ruter med ukjent terreng og varierende underlag. Varier også tempoet, slik at hunden både skritter og traver. Hvis hunden skal galloppere må det være for kortere perioder. Husk at sykkelen triller fort, spesielt i nedoverbakker. Brems ned hvis farten blir for høy.

Husk pauser og vann!

Det er viktig å ta pauser underveis og stoppe ved bekker, vann og innsjøer for å la hunden drikke. Ta eventuelt med vann hjemmefra hvis dere ikke passerer vannkilder på veien.

– Hvis det er varmt ute er det ekstra viktig å ta hensyn og stoppe opp flere ganger. Vurder alltid temperaturen, og legg turen til tidlig om morgenen eller sent på kvelden hvis det er varmere enn 20 grader ute på dagtid, forklarer Marte.

Bruk riktig utstyr

Å bruke vanlig bånd kan by på utfordringer. Bruk av springer er viktig ved sykling på trafikkerte veier når hunden skal være på høyre side. På den måten har du god kontroll på hunden og kan bruke hele tyngden til å holde igjen hvis det dukker opp en spennende lukt eller katt. Sett gjerne på et nytt tau da tauet som følger med springeren ofte kan ryke. Skal hunden være foran sykkelen festes den i styret.

– Ulempen ved å ha hunden på siden av sykkelen er at den ofte trekker skjevt, noe som kan føre til feilbelastning. For at hunden skal trekke riktig bør den være foran sykkelen, men dette forutsetter at sykkelturene legges til sykkelveier uten biltrafikk, poengterer Marte.

Bruk trekkbånd med strikk og husk å bruke en godt tilpasset sele som er ment for trekk.

Husk refleks!

Selv om kveldene er lysere på sommerhalvåret er det alltid viktig å huske refleks – både til deg og hunden!

(Agria Dyreforsikring)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...