Nea Radio

Slik tar du vare på felleski

Når det nærmer seg vår er det viktig med rens sier felleskiekspert Ole Harald Berntsen. Se video om hvordan du lett kan ta vare på skiene dine.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Felleski står for nesten 80 av salget av ski totalt. Men vet du hvordan du steller de? 


Felleski er beregnet til å bruke i løyper. Oppbygningen til skiene er slik at den egner seg best der, litt på linje med andre racing og turski. Du slipper å smøre skia, fellen som er lagt inn i festesona der man vanligvis legger festesmurning sørger for godt feste. Avhengig av de forskjellige merkene er fellen kort eller lang, delt eller hel. I Norge er det Madshus, Fischer, Salomon og Atomic som er de største leverandørene. Alle har sine løsninger og skityper. Det kan lønne seg å prøve felleski før kjøp.

Riktig spenn er viktig
Det er også viktig at spennet på felleski passer den som står oppå. Vekt, lengde må oppgis ærlig og hvilken skiteknikk man har er også viktig å oppgi ved kjøp. En god skiselger må ta hensyn til alle disse faktorene når skiene blir plukket ut til kunden. Det er enda mer viktig at spennet er tilpasset brukeren på felleski enn tradisjonelle ski. På en ski med smøresone istedenfor fell, kan man justere høyden på smøringen for å tilpasse til brukeren. Dette går ikke på felleski. Nå er det mange fine bindinger å få kjøpt slik at man kan kompensere litt ved å flytte litt på bindingen i forhold til plasseringen av fellen.

–Temperaturområdet de egner seg best til fra -5 til en del plussgrader. Her kommer de virkelig til sin rett. Men det er jo ikke noe problem å gå på disse skiene selv om det er -10 grader sier skiansvarlig Ole Harald Berntsen på Røros sport. Han legger til at selv om gliden blir litt dårligere enn smøreski ved kalde temperaturer, funker de allikevel bra.

Dyre eller billigere ski?
Man kan få kjøpt racingski med fell til mange tusen kroner og man kan få kjøpt turski til en betraktelig lavere pris. Mens en fell på racingski ofte er laget av ren mohair, er en fell på en turski et blandingsprodukt.

–Mohairfell er glattere, men har mye kortere levetid. Vi beregner ca 100 mil på en turskifell og kanskje bare halvparten på en mohairfell. Alle feller kan byttes ut, dette gjør vi raskt, sier Berntsen. Han sier også at spennet på en racingski krever et godrt fraspark for å sitte godt, og mange kan med fordel velge en turski for å sikre godt feste.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...