Trøndersk dominans i Det Norske Måltid

Eva Nordfjell og Rørosrein var en av vinnerne i Det Norske Måltid, fredag kveld. Foto: Ole Morten Melgård

Under en storslått tiårsfinale for Det Norske Måltid gikk hele 5 av 13 priser til Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 13.01.2018 kl 20:57

Det Norske Måltid feiret tiårsjubileum på Clarion Hotel Energy i Stavanger fredag kveld, og de trønderske deltagerne gjorde n meget god figur, med hele fem priser.

Fra starten av var alle landets fylker representert, gjennom delfinalene ble dette redusert til 14 fylker. Nå ser vi at Trøndelag med fem priser er landets mattyngdepunkt, sier hoveddommer Einar Risvik, fra Nofima, som peker på en nær uavgjort mellom Øst- og Vestlandet som kommer like bak.

De trønderske vinnerne er:

Årets bakst: Skjenning, Røra Bakeri AS, Inderøy kommune i Trøndelag

Juryens begrunnelse:

Vinnerproduktet kommer i en lekker og karakteristisk emballasje med god informasjon om produktet, tradisjonen, serveringstips og produsenten. Produktet har et svært delikat utseende og har lukt og smak som er godt balansert mot råvarene. Konsistensen er perfekt!

Det er svært positivt at lokalt og tradisjonelt håndverk holdes i hevd, slik at produktene gjøres tilgjengelig for flere enn dem som har kunnskap og mulighet til å lage dette selv. Vinneren har beskyttet geografisk betegnelse.

Årets kjøtt – naturell: Rørosviddas Perle, Mørbrad av reinsdyr kalv, Rørosrein, Røros kommune, Trøndelag

Juryens begrunnelse:

Året vinner kommer i en flott innpakning med god informasjon og har et svært innbydende utseende. Det krever stor innsats og svært god kvalitetskontroll hos produsenten for å få fram produkter av denne kvaliteten.

Dommerne bemerker at det er flott at produkter og råvarer som har lange tradisjoner i Norge gjøres tilgjengelig for et større publikum. Produktet har en ren og fyldig smak og en perfekt konsistens, det er renskåret og pent trimmet med jevn farge. Produktet lukter rent og komplekst av fjell og viltkjøtt.

Årets meieriprodukt – foredlet: Solbær-iskrem, Reins Kloster AS, Rissa kommune i Trøndelag

Juryens begrunnelse:

Vinnerproduktet kommer i en delikat forpakning, med tydelig designprofil. Årets vinner er håndverksbasert og av høy kvalitet, både på farge, konsistens og smak. Produsenten er kvalitetsbevisst i alle ledd. Basert på svært godt håndverk, skiller den seg fra masseprodusert is.

Konsistensen er kremet og glatt og har hele biter av bær, noe som gir konsentrert og deilig smak. Vinnerproduktet er basert på økologisk produksjon og lokale ingredienser.

Årets ost: Munkeby, Munkeby Mariakloster, Levanger kommune i Trøndelag

Juryens begrunnelse:

Osten har enkel emballasje med tydelig logo og profil som gjør at osten er lett å kjenne igjen.

Ostens skorpe har en sterk og kompleks aroma, mens selve ostemassen er svært kremete, og har fyldig smak.

Osten er perfekt modnet over tid og saltsmaken er balansert. Årets vinnerprodukt er laget på upasteurisert melk, og var en av de første med dette i Norge. Vinneren har vært med på «småskalarevolusjonen» for osteproduksjon i landet de siste 15 årene.

Osten er svært ettertraktet.

Årets øl: Rødskjegg, Hogna Brygg, Midtre Gauldal kommune i Trøndelag

Juryens begrunnelse:

Årets vinner har en smak som er balansert, med godt humlepreg, tydelig bittersmak og kraftig skum. Ølet har en flott farge, er lett uklart og har en kompleks aroma av kaffe, sjokolade, karamell og tydelig maltpreg med godt integrert humle.

Det er bra med informasjon på emballasjen og dommerne liker beskrivelsen med et «smakshjul» på bitterhet, sødme og fruktighet for forbrukerne veldig godt. Ølet er korrekt allergenmerket. Vinnerproduktet har en fremtidsrettet, lett og miljøvennlig innpakning med solide papiretiketter. Finalejuryen mener dette gir et premium uttrykk.

Dommerne bemerker at vinnerproduktets navn passer svært godt for «Imperial Red Ale» øl.

Det var stjernekokken Even Ramsvik som stod for menyen under matgallaen i Stavanger der han serverte retter basert på de 39 finaleproduktene

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Fjell-Folk 2018 til salgs

Fjell-Folk 2018 til salgs

Årets utgave av magasinet er ute i handelen.

Ungdomsskole jubilerer

Ungdomsskole jubilerer

Selbu ungdomsskole feirer 50-årsjubileum med stor forestilling.

Viser tidligere upubliserte bilder

Viser tidligere upubliserte bilder

Nytt perspektiv på krigsårene i Midt-Norge

Boka Fem Mørke År viser bilder tyske soldater selv tok mens de var stasjonerte i Trøndelag under andre verdenskrig.

Aglo med veldedig julemarked

Aglo med veldedig julemarked

24.november inviterer den lille videregåendeskolen på Skatval til julemarked. Inntektene går uavkortet til organisasjonen Mercy Ships.

Snart jul i Midtbyen

Snart jul i Midtbyen

Tenner lysene lørdag

Tidlig syntes noen, andre får det ikke tidlig nok; til helga åpner jula offisielt i Trondheim. Da tennes nemlig julelysene i byens gater.

Linda og Jon Peder fikk kulturprisene

Linda og Jon Peder fikk kulturprisene

Holtålen kommunes kulturpris og kulturstipend ble delt ut på Nordpå lørdag kveld.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...