Nea Radio

Helt bak mål

Bak mål: Ordfører Ivar Vigdenes er blant politikerne som reagerer på det som kalles et politisk press for å legge ned virksomheten på Kvithamar gård og kaller det som skjer nå "bak mål". Foto: Anne Gundersen

"Bak mål", sier ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes om at forskningen som foregår på Kvithamar skal flyttes til Steinkjer. Marit Arnstad (SP) krever svar fra landbruksministeren og mener avgjørelsen har blitt tatt under "politisk press".

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 11.04.2018 kl 14:01

Kvithamar (Bioforsk Midt-Norge) på Stjørdal er ledende innen biologisk forskning i Norge. Nå kommer det fram at ledelsen i Norsk institutt for bioøkonomi - Nibio - har besluttet å ikke legge ut nye engforsøk på området, etter det som beskrives som politisk press om å snarest tømme forskningsstasjonen og å flytte virksomheten til Steinkjer. Dette får politikere både lokalt og sentralt til å reagere kraftig.

Stiller spørsmål

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad stiller nå landbruks-og matminister Jon Georg Dale (FrP) spørsmål om hvordan statsråden vil sørge for at det kan pågå forsøksvirksomhet på Kvithamar ut 2020.

– Med støtte fra arbeidsgiver Bioforsk Midt-Norge, søkte forskere og andre Nibio-enheter om finansiell støtte til prosjekter der aktiviteten på Kvithamar inngikk i planene, påpeker Arnstad og forklarer videre at forskerne nå har fått pålegg om å legge sine forsøk til andre steder enn Kvithamar. Hun understreker videre at det på Kvithamar er tilgang på fasiliteter som det krever både lang tid og store ressurser å bygge opp et annet sted.

Politisk pressl: Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, krever svar fra landbruks- og matminister Jon Georg Dale på hvorfor man ønsker å legge ned forskningsprosjektene på Kvithamar i Stjørdal. Foto: Pressefoto

Stopper opp?

Arnstad konkluderer med at forskningsprosjekter nå vil stoppe opp fordi det synes å være motvilje mot å la Kvithamar fungere i det tidsperspektivet som er politisk bestemt. Dette svekkes Nibios virksomhet - og ikke minst de involverte forskernes muligheter til å ha kontinuitet og progresjon i sitt arbeid.

Bak mål

Også ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, er krass i sin dom over saken.

– Det som skjer på Kvithamar nå er helt bak mål. Noe av det verste jeg har vært borti. Vi har akseptert at Nibio skal flytte, men å torpedere prosjektene deres i påvente av dette? Hva i alle dager er det som foregår, spør ordføreren i en uttalelse til Nea Radio.

Stjørdal kommune kjøpte Kvithamar Gård for 17 millioner kroner i november 2017 og har gitt uttrykk for et ønske om å satse på forskning innen grønn teknologi på området, etter at forsøkene som nå er underlagt Bioforsk Midt-Norge er fullført i 2020.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...