ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Gjør klart til Trident Juncture

Den største NATO-øvelsen siden den kalde krigen

Forbereder: Sjef for Trøndelag Heimevernsdistrikt, oberst Håkon Warø, venter storinnrykk under Trident Juncture. Foto: Anne Gundersen

Trident Juncture er den største NATO-øvelsen siden den kalde krigen. I de neste ukene vil hele Trøndelag preges av dette og Værnes Garnison klargjøres for å ta imot omlag 10 000 US marines.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 20.08.2018 kl 12:46

Hele 40 000 soldater fra hele verden kommer til Norge under NATO-øvelsen Trident Juncture i høst. 15 000 av disse kommer til Trøndelag og av disse blir 10 000 plassert på Værnes. Sjef for Trøndelag Heimeverns distrikt, oberst Håkon Warø, forteller at forberedelsene er i full gang.

- Det har allerede begynt å ankomme soldater og i tiden framover vil det stadig komme flere. Styrketoppen i midten av oktober til midten av november, før det hele avtar gradvis.

Saken fortsetter under lydklippet:

Foto: Anne Gundersen

Preges

Oberst Warø sier at det ikke er til å komme fra at hele Trøndelag vil bli preget av øvelsen.

- Det vil kanskje særlig merkes ved forflytting av tropper, men vi setter alt inn på å bruke veiene utenom rushtid og når det er minst mulig sivil trafikk. Den sivile luftfarten vil ikke berøres, understreker han.

- Det er flyplassene på Ørlandet og på Værnes som vil tas i bruk. På Værnes vil det i all hovedsak være snakk om helikoptere og da fra den militære delen. På grunn av at helikoptere flyr lavere og at de også bråker mer, vil dette naturligvis bli tydelig for borgerne. Men, som sagt, det vil overhode ikke ramme den sivile luftfarten.

Uvant

Kamptrening vil foregå særlig i den sørlige delen av fylket, forteller Warø.

- Blant annet vil området rundt Røros og Holtålen, særlig oppleve dette. Han sier videre at lokalbefolkningen ofte da vil kunne se bevæpnede soldater for eksempel på matbutikker og at dette kan virke uvant om ikke også skremmende.

- Da skal folk vite at dette er ufarlig og at soldater bærer våpenet sitt fordi det ligger i instruksen at de til en hver tid har ansvar for å passe på det. Dette er en av grunnene til at forsvaret opererer med stor åpenhet overfor publikum.

- Det er viktig for oss at folk føler seg trygge og at de vet hva som foregår.

Gleder seg: Oberst Håkon Warø ser fram til å komme i gang med det som er den største NATO-øvelsen siden den kalde krigen. Foto: Anne Gundersen

Gleder seg

Forsvaret har jobbet lenge med forberedelsene til Trident Juncture og Warø sier at han gleder seg til å komme i gang.

- Dette er en historisk mulighet for oss som er yrkessoldater til å samarbeide på tvers av landegrenser i en virkelig stor skala. Det er en mulighet for oss til å utvikle oss og det er også en situasjon der det kreves at vi er på vårt aller beste. Det er klart jeg gleder meg til å komme i gang for alvor, smiler oberst Håkon Warø.

Nøkkelord

ANNONSE