Nea Radio

Sommersløve nordmenn

OBS! Logger du ukritisk på nettverk på kafèer og restauranter i sommer? Det kan straffe seg. Foto: iStock

Sommersløve nordmenn er enkle offer for ID-tyveri: Denne sommertabben kan koste deg dyrt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

To av tre frykter ID-tyveri, men halvparten bruker usikre nettverk i utlandet i sommer.

– Tenk deg om. Å logge på nettverk på cafeer og hoteller kan bli starten på et ID-tyveri-mareritt, sier Einar Brekken i Frende Forsikring.

De ferske tallene om nordmenns nettvaner i ferien kommer fra en reiseundersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring.

- Det er mye bedre å bruke 3G eller 4G-nettet på mobilen din enn det trådløse i sommer. Litt høyere mobilregning er en liten pris å betale sammenlignet med hva et ID-tyveri kan koste deg, sier Brekken.

Vanskeligere å hacke mobilnettet

Det er mye vanskeligere å hacke mobilnettet ditt enn et trådløst nett.

- Unngå å logge deg på et wifi som ikke krever passord, sier Rikard af Sandeberg, administrerende direktør hos sikkerhetsekspertene cxLoyalty. Grunnen er at wifi-løsningene til en strandcafe, en turistattraksjon eller et hotell kan være usikre.

- Mobilnettet er det trolig bare deg som bruker, men du vet aldri hvem som er koblet til samme nettverk som deg hvis du bruker offentlige løsninger på flyplasser, cafeer eller restauranter, sier Einar Brekken som er ansvarlig for ID-sikring i Frende.

Falske nettverk

Når du går inn på en nettside, kan andre som bruker samme nettverk kunne se brukernavnet og passordet ditt hvis de vet hvordan dette gjøres.

- En bedrager kan i tillegg sette opp falske wifi-nettverk som de eksempelvis kaller "Gardermoen_fri_wifi" i håp om at uvitende skal logge seg på. Slik får de full tilgang til alt du skriver, sier Sandeberg i cxLoyalty.

150 000 nordmenn er rammet

Hvert år rammes tusenvis av nordmenn av ID-tyveri. Ifølge NorSIS har 150 000 nordmenn opplevd dette de siste to årene.

- Vi forventer at omfanget av skadene blir større fremover, sier Rikard af Sandeberg.

- For å redusere risikoen for ID-tyveri må du gjøre det vrient for uvedkommende å ta kontroll over enhetene dine eller få tilgang til kontoer og personlige opplysninger om deg, sier han.

Halvparten er mer forsiktige på sosiale medier

Frendeundersøkelsen har også spurt nordmenn om de har blitt mer forsiktig med bruken av sosiale medier i løpet av det siste året. Her svarer hele 50 prosent "ja".

- Det håper vi stemmer også i sommer. Det er lett å tenke at "det går sikkert fint" når du har fri i noen minutter og bare vil sjekke om det har skjedd noe spennende på sosiale medier eller lese siste nytt hjemmefra, sier Einar Brekken.

Hvis du vil føle deg helt trygg på at ingen hacker seg inn på kontoene dine på sosiale medier når du er på ferie, må du faktisk logge deg av alle sosiale medier på mobile enheter, slette browserhistorikken og aktivere to-trinns bekreftelse der det er mulig.

- Men da må du også leve med at du ikke får delt bilder og opplevelser på sosiale medier helt til du kommer hjem, sier Brekken.

Andre triks ID-tyven bruker

Hvert år lurer ID-tyven mange nordmenn blant annet ved å ringe eller sende e-post eller melding med lenker til falske nettsteder.

- Du bør være kritisk til e-poster som ber deg klikke på lenker til ukjente nettsider, sier Rikard af Sandeberg.

En ID-tyv er god på å legge puslespill. De kan samle biter av informasjon om deg fra ulike steder. Når bitene er satt sammen har de detaljert kunnskap om deg og identiteten din.

- Derfor er det også viktig at du tenker over hva du skriver om deg selv på sosiale medier og blogger. Pass på hvordan du framstår, spesielt hvis du har åpne profiler på sosiale medier, sier Sandeberg.

- De økonomiske konsekvensene av et ID-tyveri er en stor ryddejobb og det kan være overveldende å sitte alene med dette. Derfor er det greit å sjekke om forsikringen kan hjelpe deg med håndtering, opprydding og forebygging av ytterligere misbruk, sier Einar Brekken.

TIPS: Wifi-vett på ferie

Ikke bruk offentlig tilgjengelig Wifi som ikke er passordbeskyttet eller kryptert.
Selv om nettverket krever passord, vær kritisk til hvilke sider du besøker.
Skal du bruke BankID? Ikke vær pålogget wifi i det hele tatt, bruk heller mobilt bredbånd.
Unngå å klikke på forgrunnsvinduer (pop-ups) eller andre notifikasjoner som ber deg om å oppdatere personlige informasjon. Dette kan være forsøk på å lure deg inn på en usikker webside.
Slå av funksjonen som automatisk kobler deg til ulike nettverk.
(Kilde: cxLoyalty og Frende Forsikring)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...