Nea Radio

Smittevernutstyr på vei ut til hele landet

PÅ VEG: Smittevernutstyr er nå på veg ut til kommuner og sykehus. Foto: Helse Sør-Øst RHF

Kommuner og sykehus over hele Norge får i disse dager levert ulike typer smittevernutstyr. Helse Sør-Øst RHF har sendt ut over fem millioner munnbind og annet utstyr fra et nasjonalt lager.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Før helga ble det kjørt ut smittevernutstyr fra et nasjonalt lager til helseregionene Nord, Vest og Midt. Utstyret fordeles nå videre til kommunene i disse tre regionene, og utkjøringa skal ferdig de tre første dagene av denne uka.

Det er tilsammen 1,2 millioner munnbind som fordeles mellom kommunene i landet. I tillegg kommer mindre volum av visir, åndedrettsvern og smittevernfrakker. Det er også sendt ut 4,2 millioner munnbind fra nasjonalt lager som skal fordeles til sykehusene over hele landet.

Egen flytransport

Helse Sør-Øst RHF samarbeider med Avinor, Utenriksdepartementet og to spedisjonsfirma om egen flyfrakt av smittevernutstyr hjem til Norge. Det chartres egne transportfly, og det første kom til Norge med smittevernutstyr søndag 22. mars. Dette inneholdt blant annet 1 million munnbind.

Det andre transportflyet landet fredag 27. mars og inneholdt blant annet 6,4 millioner munnbind og 250 000 smittevernfrakker.

- Før helga landet det et nytt fly i Norge med smittevernutstyr. Mengden last tilsvarer om lag 10 semitrailere og består av 250 000 smittevernfrakker, 100 000 åndedrettsvern, 3,2 millioner munnbind, 1 million operasjonsluer og noe briller/visir, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Cathrine M. Lofthus.

I tillegg mottar Norge også smittevernutstyr som kommer med trailere fra ulike produksjonsland i Europa. Blant annet er det kommet åndedrettsvern fra Sverige og England.

Kvalitet på utstyret

Det er etablert et system for å sikre at smittevernutstyret har god og riktig kvalitet. Først går erfarne fagfolk gjennom utstyret. Deretter sendes noen eksemplarer av munnbind og åndedrettsvern til Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) for laboratorietesting. Når testingen er ferdig og utstyret er godkjent, sendes dette ut til kommunene og sykehusene.

- Det er viktig å kontrollere at alt smittevernutstyr vi sender ut i helsetjenesten er av god og riktig kvalitet, sier Lofthus.

- Vi har for eksempel testet leveranser på til sammen 7,5 millioner munnbind fra Kina og kvaliteten på disse er god. God kvalitet på smittevernutstyret er viktig både for helsepersonell og for å ivareta pasientene på best mulig måte, sier Lofthus.

Behov for utstyr i kommuner og sykehus

Flere har vært bekymret over manglende tilgang på smittevernutstyr for helsepersonell, både i kommunene og i sykehusene.

Kommunene melder inn sine behov til Helsedirektoratet som foretar prioritering sammen med fylkesmennene. Sykehusenes melder sine behov til de regionale helseforetakene. På bakgrunn av en slik samlet oversikt over behovene i ulike deler av helsetjenesten, fordeles og fraktes utstyr ut til sykehus og kommuner over hele landet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...