Serveringsbransjens harde fakta
Trøndelag fylkeskommune har i januar tatt temperaturen på en hardt prøvet serveringsbransje. Tilbakemeldingene er klare – bransjen har svært tøffe utfordringer.
Publisert: 14.01.2021 kl 09:35
Sist oppdatert: 14.01.2021 kl 09:35
Undersøkelsen som Trøndelag Fylkeskommune har gjort i forhold til de tøffe tidene for serveringsbransjen er ment som en temperaturmåling og ikke en statistiskundersøkelse som tilfredsstiller krav om representativt utvalg, og resultatene bør også tolkes deretter. Temperaturmålingen viser klare tegn som er gjennomgående for alle i bransjen.
40 spurte bedrifter
Det ble plukket ut et utvalg på 40 trønderske bedrifter innen serveringsbransjen som ble kontaktet via telefon. Samtalene ble utført 8.1.2021 og Fylkeskommunen fikk svar fra 24 respondenter.
Utvalget ble plukket fra bedrifter med levert regnskap og registrert omsetning i 2019. Både små og store aktører (Fra 1 ansatt til 70), men med en vridning i utvalget mot de større aktørene.
Fra by til distrikt
De 24 bedriftene som de fikk svar fra sto for 8,0 % omsetningen og 10,1 % av driftsresultatet til de trønderske aktørene innen serveringsbransjen som har levert regnskapet for 2019. Bedriftene som er med i undersøkelsen har en overvekt fra Trondheim, men også bedrifter fra de andre bykommunene og fra distriktskommuner både på kyst og innlandet i både nord- og sør-delen av fylket er representert.
Stor nedgang i omsetning
Blant annet ble det stilt spørsmål om hvordan salg/omsetning blitt påvirket av Covid-19 så langt? (sammenlignet med før Covid-19). Der ser man at alle bedrifter som ble spurt hadde en markant nedgang i om setningen. 46 % av de spurte hadde opplevd at inntektene hadde falt med hele 26 - 50 %, og 25 % av de spurte hadde opplevd at omsetningen hadde falt med 51 - 75 %. Dette er en dramatisk svikt i omsetningen som ikke bare henger sammen med nedstengingen i mars-april, men også desember blir trukket frem som en dårlig måned for bransjen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Flere permitteringer i 2021
Starten på det nye året byr heller ikke på de gode nyhetene for serveringsbransjen. Hele 86 % av de som var med i undersøkelsen sier nå at de kommer til å måtte permittere ansatte i løpet av januar og februar, mens bare 9 % sier at de slipper flere permitteringer. Noen av sitatene som er hentet fra undersøkelsen viser at det er en bransje som også i 2021 vil få det tøft.
«Det er ikke flere å permittere, men det kan være at de som er delvis permittert blir helt permittert.» «Permitteringsvarsel er utsendt, ser for oss å iverksette 12-20 permitteringer nå.»
«Varsel om permittering sendt ut til alle nå etter siste runde med nye tiltak.»
Hardt prøvet likviditet
Et annet viktig punkt i undersøkelsen var å kartlegge om bedriften har tilstrekkelig likviditet/reserver i forhold til den situasjonen man nå står ovenfor. 54 % av de spurte sier at de har likviditet, mens 33 % sier de nå har gått tom for reserver. Mange av bedriftene har flere forskjellige løsninger for å klare seg. Noen har fått god hjelp av huseier for å komme seg over kneika, mens andre har igjen måttet pantsette privat eiendom.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Tiltakspakkene treffer ikke
46 % av bedriftene føler at tiltakspakkene treffer de, så noen bedrifter får litt drahjelp igjennom de, men allikevel er det hele 37 % som sier at tiltakspakkene som har kommet ikke har hjulpet de i denne spesielle situasjonen. En bedrift beskriver situasjonen med at de har hatt en omsetningsnedgang på 2,5 millioner i august og fikk ca 18.000 kroner i kontantstøtte.
Bekymret fylkesordfører
Fylkesordfører Tore O. Sandvik er bekymret, men ikke overrasket over tallene.
- Serveringsbransjen har blitt særlig hardt rammet under pandemien. Med de siste smitteverntiltakene ser vi at flere gir opp å holde åpent. Jeg er bekymret for næringa. Gjennom intervjuene vi gjorde i denne temperaturmålingen har vi fått tilbakemeldinger på tiltakspakkene. Noe fungerer, andre ting treffer ikke like godt. Dette er innspill vi som fylkeskommune vil se på, og også bringe videre til regjeringen, sier Sandvik.