Nea Radio

Karolinerne forbereder seg

FORBEREDER SEG: Søndag skal de i ilden på Kristiansten festning under 300- årsmarkeringen av Karolinernes hærtog i Trøndelag. F.v.Pål Aftret, Even Hårstad, Svein Hilmo og Elisabeth Matheson. Foto: Marthe Belsvik Stavrum

I disse dager er det akkurat 300 år siden Armfeldts hærtog kom inn over Trøndelag. På søndag er det stor markering ved Kristiansten festning.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 17.08.2018 kl 11:17

MARKERING
For 300 år siden beordret kong Karl den tolvte den jämtlandske hæren under ledelse av generalløytnant Armfeldt om å erobre Trondheim og Trøndelag som en del av den svenske angrepskrigen mot Norge. Markeringen den 19.august skal både være et minne om det som skjedde den gangen og belyse vår felles historie.

PÅ PROGRAMMET
Konferansier Marvin Wiseth skal lose publikum gjennom arrangementet, og programmet er variert med opplevelser både fra scenen og utearenaen. Luftforsvarets musikkorps spiller sammen med Elisabeth Andreassen, artisten Thomas Gælok kommer, og representanter fra de nordiske landene snakker om samarbeid over landegrensene. Det vil bli vist utdrag fra Elden fra Røros og Karolinerspelet i Tydal, og to ganger i løpet av arrangementet kan publikum oppleve hvordan krig foregikk for 300 år siden gjennom historiske tablå (re-enactment). Det vil bli overflyging av jagerfly, og Luftforsvarets redningshelikopter Sea King er til stede. Det hele varer i fire timer, men her kan folk komme og gå litt som de selv ønsker.

KAROLINERNE FORBEREDER SEG
Tilpasninger må til for å vise utdrag fra Karolinerspelet i en sånn kontekst. Elisabeth Matheson har plukket scener, omrokkert på tekst og sydd det hele sammen, og nå legger skuespillerne siste hånd på verket før de skal ta med seg stemningen fra Brekka i Tydal til Kristiansten festning på søndag.

"Skuespillerne har nye stikkord å forholde seg til, rekkefølgen er snudd rundt på og de fysiske rammene rundt oss er selvfølgelig helt annerledes enn på Brekka. Vi har ikke åtti karolinere og hester med oss til Trondheim, men vi skal få til mye med ti skuespillere, fire fanebærere og kostymer, rekvisitter og sminke," sier regissør Elisabeth Matheson.

FØRST KRIG OG SÅ FRED
Når arrangementet på Krisitiansten festning er over klokka 16, blir publikum invitert med på en felles vandring fra festningen, over Gamle bybro og til Nidarosdomen der arrangementet avsluttes med en fredsgudstjeneste. Den starter klokka 17:18. - til minne om felttoget mot Trondheim.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...