Nea Radio

Trønderske brannmenn kjemper mot flammene i Sverige

Brannmennene fra Trøndelag arbeider med etterslukking og passer på at det ikke skal ta fyr igjen. Foto: Marit Manfredsdotter

46 brannmenn fra Trøndelag befinner seg på grensa mot Härjedalen der store skogbranner har herjet i to uker. - Vi tar med oss verdifull erfaring hjem til Trøndelag, sier lederen for den norske innsatsstyrken, Kåre Norvik.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 25.07.2018 kl 22:40

Kåre Norvik fra Trøndelag brann- og redningstjeneste har med sine menn bistått svenske kolleger i det som har utviklet seg til den største brannkatastrofen i Sverige gjennom tidene.

Den norske gruppa på 46 personer kommer fra Røros, Trondheim, Namsos og Stjørdal.

Sliter på mannskapet

- Disse brannene sliter veldig på mannskapet, og at vi får forsterkning av norske kolleger og fra andre land er uvurderlig. Det sier befal Pärra Jönsson fra redningstjenesten i Härjedalen.

Basen for innsatsen ved Fågelsjø, der Nea Radio møtte brannmennene onsdag, ligger langt ute i skogen der et område på 4000 hektar er svidd av. Bakken er sotsvart, og det er helt stille i skogen.

Som på kirkegården

– Det er som på en kirkegård. Her finnes det ikke noe levende liv, sier Jönsson videre. Han har jobbet nærmest døgnet rundt de ti siste dagene. Han sier at brannene i dette området er under kontroll.

– Det råder en forsiktig optimisme, men det vil ta lang tid før faren for at brannene skal blusse opp igjen er over.

Ingen personer er skadd i brannene.

Foto: Marit Manfredsdotter

Verdier for 900 millioner har så langt gått opp i røk i brannene i Sverige. Foto: Marit Manfredsdotter

– Vi blir her så lenge Sverige trenger oss, sier Kåre Norvik fra Trøndelag brann- og redningstjeneste. Foto: Marit Manfredsdotter

25 branner

Onsdag er det registrert minst 25 aktive branner i hele Sverige. To av dem er i Härjedalen. Den største brannen i Ljusdal komme er over dobbelt så stor i utstrekning som den største skogbrannen i Norge siden andre verdenskrig (Froland-brannen i 2008).

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i Sverige sier til nyhetsbyrået TT at de anslår at det totalt sett har brent ned rundt 25.000 hektar skog. Det tilsvarer over 35.000 fotballbaner.

Härjedalen kommune trenger flere frivillige for å bekjempe brannene. Spesielt trenger man folk til transport og matlagning. Frivillige kan kontakte Härjedalen kommune.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...