Nea Radio

Nea Radio

Når skuespillerne takker for seg til rungende applaus denne sene julikvelden er det ikke for siste gang denne sommeren, og det kan Bergstaden være stolt av. Foto: Hilde M Bollandsås

Storslått premiere på Elden

Det var sjeldent varmt ved Slegghaugan i hjertet av Bergstaden, da den 25. utgaven av Elden hadde premiere onsdag kveld.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 26.07.2019 kl 21:30

- Hjertelig velkommen til koselige, og nesten alltid varme Bergstaden, sa ordfører i Røros, Hans Vintervold, da han holdt sin åpningstale like før klokken passerte 21.30 onsdag kveld, til rungende latter fra de nært 1200 tilskuerne som hadde funnet sin plass på arenaen.

Det var kulturminister Trine Skei Grande som hadde fått det ærefulle oppdraget å åpne Elden denne gang.

- Så la nå årene mellom 2019 og 1719 dampe bort. La Elden begynne, avsluttet hun.

Kulturminister Trine Skei Grande sto for den offisielle åpningen av Elden 2019. Foto: Hilde M Bollandsås

Endelig

Skuespillerne fyller sakte, men sikkert scenen, og her har tydelig regissør Catrine Telle lagt sin stødige hånd på verket. Her slentrer ingen når de går, ihvertfall ikke ubevisst.

Den lett gjenkjennbare musikken fyller høyttalerne, og endelig er det i gang. For 25. gang, slik vi kjenner det i dag. Knapt 40 år etter at Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug tok pennen fatt og skrev forløperen «Det brinner en eld».

Det humres godt blant publikum når karolinerne gjør sin morgengymnastikk. Foto: Hilde M Bollandsås

Gode skuespillerprestasjoner

Scenen hvor verksdirektør Bergmann kommer tilbake fra Trondheim lider av i overkant fengende musikk, noe man kanskje må skylde på musikalsk leder Skjalg Raaen for.

Den blir ikke mindre fengende av de sterke skuespillerprestasjonene til Jon Bleiklie Devik og Per Ivar Lundli i sitt syngende munnhuggeri.

Det hele tar en litt uventet, men overraskende god vending når Ellen og Kalle blir byttet ut med profesjonelle dansere. Her har koreograf Arne Fagerholt virkelig gjort et sjakktrekk. Videre skal det nevnes at Oda Smit Ødegaard og Kristoffer Grua Pedersen har en svært god kjemi på scenen i sine roller som Ellen og Kalle.

Erik Wenberg Jakobsen i sin rolle som General de la Barre. Foto: Hilde M Bollandsås

Sterke stemmer

Det er mange sterke stemmer som har fått sin plass i årets utgave av Elden, og det blir bare tydeligere og tydeligere jo lengre vi kommer i stykket.

Den samiske joiken fra øverst på Slegghaugan runger nå over høyttalerne, og det er høy gåsehudfaktor blant publikum.

Den gode svenske uttalen til Erik Wenberg Jakobsen når han synger må også trekkes frem, og ekstra moro er det at regissør Catrine Telle tydelig koser seg blant publikum, når hun sitter og småsynger der hun sitter plassert midt på tribunen.

Silje Lundblad har sin rolle som Maren, og har denne sommeren byttet ut sin vante oslodialekt med gjenkjennbar rørosdialekt, det merkes ikke.

General Armfeldt i Mads Tamnes sin skikkelse sitter under store deler av første akt ganske rolig oppå en tralle på scenen, men hans kraftige sangstemme høres nok helt til Brekken når han trår til for fullt.

Karolinerne skimtes i bakgrunnen, idet de inntar Bergstaden. Foto: Hilde M Bollandsås

Nært 10 000 solgte billetter

I pausen kunne tilskuerne få kjøpt lokal mat og drikke fra Røros-traktene, og flotte barn i fine kostymer solgte program til publikum.

De praktfulle kostymene, lyd- og lysteknikk gjør også sitt til at Elden er en fantastisk opplevelse.

Når skuespillerne takker for seg til rungende applaus denne sene julikvelden er det ikke for siste gang denne sommeren, og det kan Bergstaden være stolt av.

Elden spilles hver dag frem til 3. august bortsett fra søndag, og det var solgt bortimot 10 000 billetter like før premieren.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Godbitene står i kø

Godbitene står i kø

Det bugner av publikumsopplevelser i kulturhuset Kimen i Stjørdal framover.

Minnes Ronja med konsert

Minnes Ronja med konsert

For to år siden tok Ronja Antonie Silderen fra Selbu sitt eget liv. Nå feires hennes liv med en minnekonsert.

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Etter Ingrid Aunes plutselige bortgang, måtte Arbeiderpartiet i Malvik finne en ny ordførerkandidat før valget. Han er kaffegjest i Nea Radio denne uka.

Bjørnis inntar lesekroken

Bjørnis inntar lesekroken

Brannvesenet og Brannvernforeningens maskot Bjørnis er frontfigur i tre nye barnebøker som utgis på Aschehoug Forlag i høst. Bøkene lar barn og foreldre lære mer om brannsikkerhet, brannkonstabelyrket og livet på brannstasjonen.

Barofestival i vekst

Barofestival i vekst

Årets Barofestival fikk flere campere på besøk i år enn de to foregående årene. Hele 52 campingvogner og bobiler var godt innlosjert i Flora, og til sammen var det nesten 500 festivalgjengere på besøk i løpet av helgen.

Duredag i Dantown

Duredag i Dantown

Dan Folde inviterer til i sin egen amerikanskinspirerte landsby på Glåmos.

Siste nytt i Røros/Holtålen Vis flere

Siste klippeoppdrag for ordføreren

Siste klippeoppdrag for ordføreren

Jan Håvard åpnet motocrossbanen i Haltdalen.

Frivilligheten er en bærebjelke i Røros-samfunnet!

Frivilligheten er en bærebjelke i Røros-samfunnet!

Noe av det som gjør Røros til Røros er alt det spennende som foregår her på alle tider av året. Det krever frivillig innsats, skriver Røros Arbeiderparti i et debattinnlegg.

Ulykke på fv30

Ulykke på fv30

En bil har kjørt inn i en bergvegg, fører er ute av bilen.

Rød-grønt i Tydal

Rød-grønt i Tydal

Etter kommunevalgdebatten i Tydal kan vi i det minste slå fast at det blir rød-grønt flertall i det nye kommunestyret (!).

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

- SV beskytter urørt natur   

- SV beskytter urørt natur   

- En stemme til SV er en stemme for framtid - ikke forurensing, skriver ordførerkandidat for Røros SV, Christian Elgaaen. 

Siste nytt i Trøndelag Vis flere

Så sine nye lagkamerater vinne målrik forestilling

Så sine nye lagkamerater vinne målrik forestilling

Den nysignerte landslagsspilleren fikk se en uryddig seier av RBK i generalprøven før den viktigste kampen på mange år.

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Etter Ingrid Aunes plutselige bortgang, måtte Arbeiderpartiet i Malvik finne en ny ordførerkandidat før valget. Han er kaffegjest i Nea Radio denne uka.

Matfestivalen vokser videre

Matfestivalen vokser videre

Norges beste lokalmatfestival? 2019 ble et nytt rekordår - aldri før har så mange besøkt og handlet så mye på Trøndersk Matfestival.

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

- En bedre skole for alle - ikke de få

- En bedre skole for alle - ikke de få

- I Trøndelag trenger vi flere - ikke færre lærere. Vi trenger flere - ikke færre lærlinger. Vi trenger at flere - ikke færre elever fullfører videregående. Vi trenger en skolestruktur som er nær der elevene bor og som ikke presser de svakeste elvene til å flytte på hybel for å få skoleplass, skrive...

Posten trår til med sykkelfrimerker

Posten trår til med sykkelfrimerker

Norge har hatt mellom 200 og 300 fabrikker som har laget sykler av alle typer, fasonger og prisklasser. Nå gir Posten ut fire frimerker med noen av de mest ikoniske modellene.

Siste med #EldenVis flere

Bildegalleri: Se våre bilder fra Elden

Bildegalleri: Se våre bilder fra Elden

Her har vi samlet de beste bildene fra onsdagens premiere av Elden.

Han leder musikken

Han leder musikken

Det er ingen hvem som helst som er musikalsk leder når årets utgave av Elden går av stabelen, men noe sitter nok fortsatt i fingrene etter fjoråret.

I aksjon på Slegghaugan for 25. gang

I aksjon på Slegghaugan for 25. gang

Det er omtrent 300 år siden de 10 000 svenske soldatene med general Armfeldt i spissen ble sendt mot Trondheim for å ta over Norge. Den gang ble et hundretall av soldatene sendt til Røros, og historien utspiller seg også i år igjen på Slegghaugan når den 25. utgaven av Elden settes opp.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...