Nea Radio

Ida Gløtheim Rambrauts maleri av Hitler ble fjernet fra Instagram. – Jag synes det er rart for han finnes jo i veldig mange bøker, og min tanke med å bruke det var for at vi ikke skal glemme det som har skjedd, sier den unge kunstneren. Foto: Privat

– Sensurerer Hitler-maleri, men tar ikke tak i netthets

Ida Gløtheim Rambraut (19) er ansiktsmaler som legger ut sine kunstverk på sosiale medier. Men Instagram sensurerte hennes maleri av Hitler. – Det er tragisk at sosiale medier sensurerer historien, sier hun.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 29.08.2018 kl 23:10

Ida Gløtheim Rambraut fra Aursunden har alltid vært interessert i historie, og hun vil gjerne at andre skal bruke hennes malerier for å lære.

Malte svartedauden

19-åringen har med sine dypdykk i historien allerede malt mange historisk viktige øyeblikk som evolusjonen, svartedauden, vulkanutbruddet over Pompeii, månelandingen, vikingtiden og Napoleons herjinger gjennom Europa.

Månelandingen inngår i serien historiske bilder som har tatt Ida Gløtheim Rambraut langt ut i verden via Instagram. Foto: Privat

Youtuber med sju millioner følgere

For noen uker siden fikk Ida en kommentar fra en av de største sminkepåvirkerne på Youtube og Instagram, James Charles fra Los Angeles.

– Det er helt utrolig at han la merke til meg, sier Ida. Han har selv over sju millioner følgere verden over.

– Det beviser at det går an å komme ut med sitt budskap selv om man kommer fra et lite sted, sier Ida som bruker rundt fem timer på hvert kunstverk.

Foto: Privat

Kritisk til sensur

Hun sier det er helt utrolig hvor stor gjennomslagskraft bilder på Instagram har.

– Men det er også tankevekkende at Instagram sensurerer et historisk bilde av Hitler. Han er en del av historien uansett hva vi mener om det han gjorde og sto for. Vi kan ikke bare viske bort deler av historien.

– Svartedauden var en byllepest som rammet Europa i perioden 1347–1351, og er en av de verste epidemiene i historien, sier Ida Gløtheim Rambraut. Hun håper hennes malerier skal bidra til at mennesker lærer historie på et litt annen måte enn gjennom historiebøkene. Foto: Privat

Bekymret for netthets

Ida sier at hun også er bekymret for at netthets og -mobbing.

– Det er mange som blir mobbet på nettet, og det burde heller settes fokus på dette, sier hun.

Hun mener det er betenkelig at sosiale medier ikke tar tak i netthets, men i stedet bruker tid på å sensurere deler av vår historie.

Ida Gløtheim Rambraut har kontaktet Instagram, har ennå ikke fått svar på hvorfor bildet av Hitler ble fjernet.

Ansiktsmaleriet av Einstein inngår i Idas serie av «Heros» (helter). Foto: Privat

Ida har drevet med facepaint et par år, og drømmen er å få arbeide i et kreativt yrke. «We Can Do It!» er en amerikansk propagandaplakat fra andre verdenskrig laget av J. Howard Miller i 1943 for Westinghouse Electric med det formål å inspirere arbeidere til høyere arbeidsmoral. Foto: Privat

Idas malerier har fått stor oppmerksomhet verden over. For noen uker siden fikk Ida en kommentar fra en av de største sminkepåvirkerne på Youtube og Instagram, James Charles fra Los Angeles som har over sju millioner følgere. Foto: Privat

Det tar rundt fem timer for å ferdigstille et maleri i ansiktet for Ida, og hun har ingen problemer med å finne forskjellige temaer i sin kunst. Foto: Privat

Munchs «Skrik» i Ida Gløtheim Rambrauts tapning. Foto: Privat

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...