Nea Radio

Ingrid Melien har vært på Ljøsnåvollen hver sommer siden hun ble født for vel 74 år siden. Hun overtok jobben som vertinne etter sin mor og trives svært godt på den idylliske setra. Foto: Nils Kåre Nesvold

På setra i 74 somre

Ingrid Melien (74) fra Feragen er vært på den idylliske Ljøsnåvollen hver sommer siden hun ble født. – Dette er min plass på jorda, sier hun.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 14.09.2018 kl 16:06

Ljøsnåvollen ligger 12 kilometer sørøst for gårdene i Feragen bare noen få kilometer fra svenskegrensa. I 1961 ble det bygd vei som kan brukes av gårdsfolket. Det var verre før. Da foregikk all transport med båt på Feragen om sommeren og på isen om vinteren. Forfedrene sluttet med vintersetring på 1930-tallet.

Gleder seg til seterflytting

Ingrid Melien var bare tre måneder gammel da hun var på Ljøsnåvollen første gang. Siden har hun vært her hver sommer.

– Det er alltid spennende å flytte på setra, og vi gleder oss hver gang. I år har vi 27 dyr på vollen. Kyrne går veien til og fra setra. Kalvene fraktes med traktor.

Ljøsnåvollen har hvilt ved foten av Storviglen siden 1600-tallet. Foto: Nils Kåre Nesvold

Ingrid Melien var sommergjest i Nea Radio onsdag. Hør hele intervjuet her: (Saken fortsetter under intervjuet).

Foto: Marit Manfredsdotter

12. og 13. generasjon

Ljøsnåvollen er fra slutten av 1600-tallet. Det eldste huset i dag er fra 1700-tallet. Ingrid og Helmer Melien har drevet gården i Feragen i flere tiår. Nå har sønnen Arne Jørgen og kona Torill for lengst overtatt. Men somrene på setra kan ikke Ingrid være foruten.

– Vi er 12. og 13. generasjon på Ljøsnåvollen, sier hun.

Det blir mange kopper kaffe i løpet av sommeren. Foto: Marit Manfredsdotter

Trives som vertinne

Ingrid Melien trives med livet som vertinne på Ljøsnåvollen. Hver dag hele sommeren står hun opp klokka fire for å bake brød i vedkomfyren til gjestene. I tillegg lager hun skjørost, mølske og smør.

Gjestene får også servert blant annet «lapper» og rømmegrøt. For hit kommer mellom 600 og 700 besøkende hver sommer. Familien Melien samarbeider med Den Norske Turistforening og de har hatt overnattingsgjester på Ljøsnåvollen siden slutten av 1940-tallet.

Ljøsnåvollen har brunbrente vegger befølt av solens stråler gjennom mange hundre år. Foto: Marit Manfredsdotter

Stillheten senker seg

Ljøsnåvollen ligger langt fra allfarvei. Det er tre og en halv kilometer til nærmeste seter. Denne sensommerdagen er det få besøkende og stille på Ljøsnåvollen. Bare lyden fra barnebarna, bjøllekyrne og bekken bryter stillheten.

– Avdøde fotograf Ola Løvnes fra Røros kalte Ljøsnåvollen for stillhetens plass, sier Ingrid Melien. Ljøsnåvollen er hennes plass på jorda.

Denne sommeren har gått inn i historien som den varmeste i manns minne for både dyr og mennesker. Foto: Nils Kåre Nesvold

Grinda til Ljøsnåvollen er flittig brukt, og alle ønskes velkommen inn av Ingrid Melien. Foto: Marit Manfredsdotter

Dagen starter tidlig for Ingrid Melien, ofte med brødbaking. Foto: Marit Manfredsdotter

Ljøsnåvollen er ei tradisjonell seter som tilbyr overnatting og matservering for fotturister. Setra ligger i DNTs merkede rutenett med stier til Langen, Marenvollen, Røvollen, Skedbrostugan og Vauldalen. Foto: Nils Kåre Nesvold

Ingrid Melien kjenner hver sti og hver sten etter et langt liv på setra. Foto: Marit Manfredsdotter

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...