Nea Radio

Håkon Gullvåg

Fra Shatila til Røros

Håkon Gullvågs utstilling Hellig Jord vises i Norge for første gang på ti år

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Lørdag 30. november kl. 15.00 er det åpning av Hellig Jord på Rørosmuseet Smelthytta.

Utstillingen ble vist første gang i Trondheim Kunstmuseum i 2009, og med rekordstort publikumsbesøk i museet.

Ikke mange kunstutstillinger havner i spørretimen. Det gjorde denne da den franske ambassaden fjernet to av bildene da utstillingen ble vist i Damaskus. Et israelsk flagg med blod ble for mye for de franske myndighetene.

Gode anmeldelser

Bildene ble malt under og etter den israelske invasjonen av Gaza i 2009, og ifølge Gullvåg ble de malt i raseri. Foruten Trondheim har utstillingen vært i Beirut, Amman og Damaskus – før den nå kommer til Røros.

– Håkon Gullvågs storslåtte rekviem, hans sjelemesse, formidler kunstnerens eget engasjement på en abstrahert, men svært virkningsfull måte. Gjennom sine formale virkemidler, som blant annet de tunge, mørke bildebakgrunnene, får han også betrakteren med seg i sorgen. skrev Adresseavisens anmelder Solveig Lønmo i 2009.

Like aktuell

Den palestinske ambassadøren i Norge, Marie Antoinette Sedin, vil åpne utstillingen. Håkon Gullvåg vil være til stede i samtale med prosjektleder Venke Aarethun.

Det vil også bli musikalsk innslag fra Elden med musikalsk leder Skjalg M Raaen og skuespiller og sanger Jo Bjørner Haugom.

Håkon Gullvåg har hatt et hektisk jubileumsår med flere utstillinger i Norge og utlandet. 60-årsjubileet startet med en utstilling i flyktningleiren Shatila i Libanon, og avsluttes her på Røros med nettopp utstillingen Hellig Jord.

Samarbeid

– Vi er svært glade for at vi nå kan presentere Gullvågs engasjement for situasjonen i Midt-Østen i konteksten til verdensarven og fredstematikken i Elden, sier leder for Elden Siri B. Gellein og avdelingsleder i Rørosmuseet Per Øyvind Riise.

Utstillingen vises i Rørosmuseet Smelthytta og er et samarbeid mellom MiST Rørosmuseet, Stiftelsen musikkteatret Elden og Røros Kunstlag.

Utstillingen vil stå fram til april 2020. Deretter vil et utvalg av verkene vises i andre rom ved museet fram til august 2020.

Hør intervju med Siri B. Gellein her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...