Nea Radio

Nea Radio

– Ren rasisme i Selbu

Leder i Norske Samer Riksforbund (NSR) Runar Myrnes Balto

Sterke reaksjoner på grunneiermøtet i Selbu.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2019 kl 11:41

Leder i Norske Samer Riksforbund (NSR) Runar Myrnes Balto skriver i en pressemelding at han reagerer med vantro på en hendelse som har forekommet i Selbu torsdags kveld, der blant annet en samisk grunneier ble nektet inngang på et møte for grunneiere og folkevalgte arrangert av Selbu Utmarksråd og Roltdalen Almenningsstyre, der motstand mot samiske rettigheter var det sentrale temaet for møtet.

- Jeg er dypt rystet over at det foregår slik åpenlys rasisme mot samer i 2019. Det i seg selv sjokkerende at det arrangeres et møte der man slipper til stemmer som sprer løgn og konspirasjoner om samer på daglig basis. Rasismen blir veldig åpenbar når de nekter en samisk grunneier inngang på et grunneiermøte, sier Myrnes Balto.

En video av hendelsen viser tydelig at den samiske grunneieren ikke fikk slippe inn på møtet. Han fikk til slutt tilgang etter å angivelig å ha lovet at videoen skulle slettes og at han ikke skulle ta ordet på møtet.

- Jeg har ikke ord for å beskrive hvor skremmende det er at det finnes slike holdninger. Hvis det stemmer at man skal ha fått pålagt munnkurv på etnisk grunnlag på et møte, så er det sykt, sier Myrnes Balto.

På møtet var Jarl Hellesvik og Karl Wilheim Sirkka på programmet. Hellesvik og Sirkka er to svært kontroversielle personer i Nord-Norge.

- Hellesvik og Sirkka er kjent som konspirasjonsteoretikere som sprer feilinformasjon om det samiske folket, og løgn om spesifikke samiske personer. For eksempel forsøker de å påstå at sametingspresident Aili Keskitalo ikke er same. Det er absurd og faller på sin egen urimelighet, men det er jo sjokkerende at denne typen tankegods får en slik offentlig arena i Selbu i 2019, sier Myrnes Balto.

Nøkkelord

Siste nytt i Trøndelag Vis flere

NORBIT børsnoteres

NORBIT børsnoteres

Torsdag blir en merkedag for bedriften med fabrikker i Røros og Selbu.

Revytekstforfattere - meld dere!

Revytekstforfattere - meld dere!

Revyaktører over hele landet oppfordres til å søke på SpareBank 1 SMNs revytekststipend for 2019. Stipendet deles ut i forbindelse med Norsk Revyfestival og NM i revy på Høylandet 10.-14. juli.

Tilbake i Norge

Tilbake i Norge

De tre Abbasi-søsknene landet tirsdag ettermiddag på Oslo lufthavn og dro direkte til sykehuset for å gjenforenes med moren.

Abbasifamilien sendes ikke til Kabul

Uttransport er stanset og det jobbes med å returnere familien tilbake til Norge så snart som mulig.

Det beste av begge verdner

Det beste av begge verdner

Lise Løseth fra Verdal må kunne sies å leve selve drømmelivet sammen med ektemannen Paolo. Halve året produserer de olivenolje i Italia, resten av året nyter de lyse sommernetter i Trøndelag.

Eggen hyllet med tre poeng

Eggen hyllet med tre poeng

Flott statue, glimrende spill, men under middels oppmøte til Eggens festaften.

Siste med #pressemeldingVis flere

Tar avstand fra rasismen

Tar avstand fra rasismen

Etter møtet for grunneiere i Selbu, tar Selbu Utmarksråd og Roltdalen Almenningsstyre sterk avstand fra alle rasistiske ytringer og vil ikke under noen omstendigheter bli assosiert med hets på grunn av etnisitet.

Skyttelbuss til HellRX

Skyttelbuss til HellRX

HellRX satser stort på skyttelbuss til VM Rallycross in Hell også i år.

– At vi ikke beskyttet samene før, kan ikke brukes som argument mot dem nå

– At vi ikke beskyttet samene før, kan ikke brukes som argument mot dem nå

Tommy Reinås, Miljøpartiet De Grønne

– At samiske grunneiere blir nektet inngang til et møte som direkte angår dem, tilsynelatende fordi de er samer, er rett og slett ikke holdbart.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...