Nea Radio

Nea Radio

LVK:

- Regjeringa må klargjøre

STATEN vil ha mer av kommunenes vannkraftinntekter. - Historieløst og dramatisk, svarer de norske vannkraftkommunene. Bilde fra Sylsjøen. Foto: Andreas Reitan

LVKs medlemskommuner i Trøndelag og Møre og Romsdal forventer en snarlig klargjøring av regjeringens syn på nye skatteregler for vannkraftsektoren.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

58 deltakere fra LVKs 27 medlemskommuner i Trøndelag og Møre og Romsdal forventer en snarlig klargjøring av regjeringens syn på nye skatteregler for vannkraftsektoren.

Status i saken er nå

• Det er kommet om lag 350 høringssvar på Sanderud-utvalgets innstilling, NOU 2019:16
• Et overveldende flertall er sterkt kritiske til innstillingen
• Nær 200 ordførere er like kritiske
• Krf og Venstre har tatt avstand fra utvalgets innstilling
• En samlet opposisjon på Stortinget fra Ap, SP, SV, Rødt og MDG, har i finansinnstillingen for 2020, Innst. 3 S, understreket at gjeldende konsesjonsordninger med konsesjonskraft og - avgifter skal ligge fast og at gjeldende eiendomsskatteregler for vannkraftanlegg skal videreføres
• De samme politiske partier har foreslått endringer i grunnrenteskatten som kan bidra til å utløse nye investeringer, i tråd med bransjens ønske.
• Høyres parlamentariske leder, en rekke stortingsrepresentanter og lokalpolitikere fra Høyre har i media uttrykt samme oppfatning.
• 21 organisasjoner fra NHO til LO, kraftselskap, vertskommuner og miljøbevegelsen har bedt regjeringen «beholde ordninger som gir vertskommunene og fylkene direkte inntekter fra vannkraften.»
• KS landsting vedtok 12. februar 2020: «Å utnytte vasskraft har i meir enn 100 år gitt lokalsamfunn direkte inntekter gjennom lovfesta ordningar. Landstinget ventar at vertskommunane for vasskraft får ført vidare dei nåverande ordningane som sikrar ein del av verdiskapinga» - KS landsting er som kjent kommunesektorens øverste organ.

Hva med Høyre?

Regionmøtet fredag mener det er på høy tid at det største regjeringspartiet Høyre nå avklarer sitt og regjeringens syn på saken. For mer enn 160 vertskommuner til vannkraft har utvalget satt i spill 3,5-4 milliarder kr årlig i fremtidige inntekter fra bruk av deres naturressurser.

- Vi kan ikke akseptere at den alvorlige situasjonen som utvalget har skapt for våre kommuner og innbyggere skal vedvare lenger. Med den omfattende kritikk fra alle miljøer som er fremkommet, kan vi heller ikke forstå at regjeringen trenger mer tid på å avklare sitt syn, heter det i en resolusjon fra regionmøtet.

- Regjeringens unnfallenhet kan på overnevnte bakgrunn bare forstås som en stilltiende tilslutning til utvalget. Av hensyn til våre innbyggere og kommuners fremtid vil vi ikke sitte rolig som tilskuere til historiens største omfordeling av verdier fra kommunesektoren til staten. Saken gjelder våre lokalsamfunns fremtid.

- Vi har i generasjoner avstått våre verdifulle naturressurser til storsamfunnets beste, i de senere år både til vannkraft, vindkraft og havbruk. Vår region har store naturgitte muligheter til fortsatte samfunnsbidrag. Vår vilje til fortsatte naturbidrag til storsamfunnet blir nå satt på vent til regjeringens syn på det fremtidige kraftskatteregimet er avklart, heter det i en resolusjon fra regionmøtet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...