Nea Radio

Vil ha mer laks i Orkla

160 TONN grus og stein ble fraktet ut i elva. Foto: TrønderEnergi

TrønderEnergi gjennomførte forrige uke miljøtiltak med mål om mer laks i Orkla.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Prosjektet handler om habitatsrestaurering for å øke tilgangen på egnede gyteområder for laks i området opp- og nedstrøms Brattset kraftverk.

- Målet med tiltaket er å bedre gyte- og oppvekstforhold på en viktig strekning for laksen og dermed gi mer laks i Orkla, sier miljøansvarlig hos TrønderEnergi, Nils Henrik Johnsen.

TrønderEnergi og NINA

Det er TrønderEnergi som finansierer prosjektet, og Norsk institutt for naturforskning (NINA) er engasjert for gjennomføring og prosjektledelse.

- Det er egentlig greie forhold for ungfisk i elva, men det mangler gyteplasser, derfor legger vi ut gytesubstrat i elva for å øke mengden laks, sier Øyvind Solem, prosjektleder fra Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Det ble fraktet cirka 160 tonn grus og stein ut i elva med helikopter og det ble tilsammen 130 turer i løpet av dagen. I elva var det to eksperter fra UniMiljø i Bergen som anviste og la ut stein og grus for optimal effekt av tiltaket.

Som operatør for kraftverkene i Orkla har TrønderEnergi i mange tiår gjort undersøkelser og tiltak for å bedre forholdene for fisk i Orkla. Og TrønderEnergi har hele tiden hatt et tett samarbeid med rettighetshaverne representert ved Orkla Fellesforvaltning, miljømyndighetene og forskningsmiljøene for å finne løsninger som ivaretar både kraftproduksjon og miljø.

Bakgrunn for miljøtiltaket:

Miljødirektoratet har i perioden 2016-2021 bedt TrønderEnergi/Kraftverkene i Orkla (KVO) om å utføre undersøkelser og gjøre tiltak i Orkla for å bedre forholdene for blant annet laks og sjøørret.

Et av tiltakene er å utrede og gjøre tiltak for å bedre gyte- og oppvekstforhold fra Brattset kraftverk og opp mot Stoin. På bakgrunn av rapport utført av UNI Research Miljø er det valgt ut to områder der en i første omgang vil gjøre tiltak; ved Brattset kraftverk og Nylenfossen.

Tiltakene består i å legge ut stein og grus i elva for å bedre gyteforholdene, samt åpne opp og rydde et elveløp ved Ingridøya for å sikre helårlig vannføring. Sistnevnte tiltak vil bli gjennomført ved en senere anledning.

Tiltaksområde ved Brattset kraftverk. Foto: TrønderEnergi


Tiltaksområde nedstrøms Nylenfossen. Foto: TrønderEnergi

(TrønderEnergi)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...