Nea Radio

Utvider nasjonalpark på Dovrefjell

UTVIDER: Det tidligere skytefeltet på Hjerkinn på Dovrefjell, med utsikt mot Snøhetta, er er en del av den utvidede Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Foto: Arne Johannes Mortensen, Statens naturoppsyn

Det tidligere skytefeltet på Hjerkinn er nå en del av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Nasjonalparken øker med over 130 kvadratkilometer.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Forsvarets tidligere skytefeltet på Hjerkinn er nå blitt en del av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Nasjonalparken øker med over 130 kvadratkilometer. I tillegg opprettet regjeringen fredag et nytt Hjerkinn landskapsvernområde på 45 kvadratkilometer.

- Gjennom konstruktiv dialog med lokalsamfunnet har vi funnet gode løsninger for beitenæringen og reiseliv. Det er derfor en stor begivenhet at dette området nå er vernet på lik linje med verneområdene som ligger rundt. Vernet gir en betydelig utvidelse av den eksisterende nasjonalparken, noe som vil være bra for både friluftslivet og naturen. Det gamle skytefeltet er nå i ferd med å omvandles til den flotte naturen det en gang var, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Grundig og inkluderende verneprosess

- Lokale interesser har vært bredt involvert. I utgangspunktet skal alle veier og installasjoner i området fjernes gjennom restaureringsprosjektet. For å ivareta lokal beitenæring vil likevel Vålåsjøhøvegen bevares frem til over våtmarksområdene ved Grisungen. Også Snøheimvegen skal bestå, med skyttelbuss som frakter turister inn til Snøheim, påpeker Elvestuen

Unikt miljøprosjekt

Forsvaret og storsamfunnet har brukt store ressurser på å restaurere det tidligere skytefeltet, hvor det før ble sluppet klasebomber og kjørt med tunge stridsvogner. Opprydnings- og restaureringsarbeid som Forsvaret og Forsvarsbygg gjennomfører, er norgeshistoriens største naturrestaureringsprosjekt og et unikt miljøprosjekt i norsk og internasjonal målestokk. Restaureringsarbeidet er planlagt ferdig i 2020.

Villrein

- Gjennom å verne området tar vi vare på en viktig del av leveområdet til villreinen i Dovrefjell. Sammen med reinen i Rondane og Sølnkletten utgjør den de siste restene av den opprinnelige ville europeiske fjellreinen. Vernet bidrar også til å bevare et tilnærmet intakt høyfjellsøkosystem og et vakkert og egenartet landskap med rikt dyre- og planteliv, sier Elvestuen.

VILLREIN: Utvidelsen av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark sikrer et viktig leveområdet for villreinen. Foto: Olav Strand, Norsk institutt for naturforskning

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...