Uten strøm i tre dager?

Margit Hermundsgård, leder for ressursgruppe samfunnssikkerhet og beredskap i Sør-Trøndelag Røde Kors. Foto: Marius Tvinnereim / Røde Kors

Sør-Trøndelag Røde Kors oppfordrer trønderne til å bruke Nato-øvelsen til å reflektere over sin egen, personlige beredskap.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Nato-øvelsen Trident Juncture har satt store deler av Norge på hodet. Forsvaret, sivilsamfunnet og frivillige organisasjoner er i sving for å trene på innsats. For Røde Kors er øvelsen både god trening i tilfelle en krise, og en påminner om at vi alle er en del av Norges beredskap.

– Jeg håper selvfølgelig at vi aldri vil havne i en krigssituasjon, men å øve på store hendelser er viktig. Dette er erfaring vi tar med oss inn i andre situasjoner, som store strømbrudd, ekstremvær og skogbranner, forteller Margit Hermundsgård, leder for ressursgruppe samfunnssikkerhet og beredskap i Sør-Trøndelag Røde Kors.

I både fredstid og krig er Røde Kors og andre sivile organisasjoner en uvurderlig støtteaktør for norske myndigheter. For folk flest kan oppmerksomheten rundt Trident Juncture være en vekker for de som ikke har satt seg inn i egne beredskapsrutiner.

– Beredskap handler like mye om hvordan vi mentalt forholder oss til kriser, som hva du har i kriselageret ditt. Enten det er ekstremvær, sårbar infrastruktur, eller krig, må vi være forberedt på å klare oss selv i en kort stund, sier Hermundsgård.

UTSTYR: Illustrasjon av hva du kan ha i hus for å klare deg selv i 3 dager. Foto: Gaute Gjøl Dahle / DSB

Helst bør du ha nok mat og materiell til å klare deg selv i tre dager. Du bør også ha ekstra ullpledd, stearinlys, batteridreven DAB-radio og en alternativ oppvarmingskilde dersom strømmen går.

– Du er en del av Norges beredskap. Nordmenn er alt for avhengige av myndighetene dersom noe skulle skje. Lær deg grunnleggende førstehjelp, enten gjennom Røde Kors eller en annen aktør, og forbered deg mentalt på hva som kan skje der du bor.

Personlig beredskap

Trussel- og risikobildet i dag er et annet enn for få år siden. Regjeringen peker blant annet på hyppigere ekstremvær og en krevende sikkerhetspolitisk utvikling. Tidligere denne måneden lanserte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) en beredskapskampanje sammen med Oslo kommune, hvor de oppfordrer innbyggerne sine til å ta ansvar for at de skal kunne overleve mens de venter på hjelp.

– Vi har en robust beredskap i Norge, men det er utenkelig at alle skal få hjelp samtidig. Vi så det for eksempel sommeren 2013, da et steinras isolerte nesten 400 mennesker i Todalen. De mistet både strøm og vei som knyttet de til resten av Norge. Hadde dette skjedd vinterstid, ville det vært betydelig større behov for alternativ oppvarming. Vi skal, og må, være beredt på å klare oss selv i påvente av å få hjelp av myndighetene. Klarer vi å hjelpe oss selv, er vi også bedre rustet til å hjelpe de rundt oss, forteller Hermundsgård.

Nå håper hun at flere kommuner i Trøndelag skal benytte kampanjen for å forberede innbyggerne på det uforberedte.

– Det må være lett tilgjengelig informasjon på for eksempel kommunenes nettsider. Mange er flinke, men noen kommuner har et alt for avslappet forhold til informasjon om beredskap. Det handler om å raskest og best mulig kunne redde liv og verdier dersom noe skulle skje, sier Hermundsgård.

VANN: DSB og Røde Kors anbefaler å lagre 9 liter vann per person. Dette er nok vann til 3 døgn. Foto: Pia Bråthen / DSB

Ditt eget beredskapslager

Her er et eksempel på hva man kan ha i hus for å klare seg selv i tre døgn.
9 liter vann per person
to pakker knekkebrød per person
en pakke havregryn per person
tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
tre bokser med pålegg med lang holdbarhet per person
noen poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade
medisiner du er avhengig av
ved-, gass eller parafinovn til oppvarming
grill eller kokeapparat som går på gass
stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe
fyrstikker eller lighter
varme klær, pledd og sovepose
førstehjelpspakke
batteridrevet DAB-radio
batterier, batteribank og mobillader til bilen
våtservietter og desinfeksjonsmiddel
tørke-/toalettpapir
litt kontanter
ekstra drivstoff og ved/gass/parafin
rødsprit til oppvarming og matlaging
jodtabletter (til bruk ved atomhendelser), fås kjøpt på apoteket fra 1. november

PRIMUS: Dersom strømmen går, bør du ha mat og alternativ måte å tilberede mat på. Foto: Pia Bråthen / DSB

Kilde: DSB. Les mer på www.sikkerhverdag.no

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Verdensdagen for diabetes

Verdensdagen for diabetes

Fokus på "den nye folkesykdommen"

175 000 tusen nordmenn lever med udiagnostisert diabetes. I dag har det blitt aksjonert over hele landet for å få mennesker til å teste blodsukkernivået.

Aglo med veldedig julemarked

Aglo med veldedig julemarked

24.november inviterer den lille videregåendeskolen på Skatval til julemarked. Inntektene går uavkortet til organisasjonen Mercy Ships.

Strengere regler for EU-kontroll

Strengere regler for EU-kontroll

Nå blir det strengere krav til hvem som utfører EU-kontroll av bilen din. Alle kontrollørene kurses, de må ha vandelsattest og de får strengere krav til habilitet.

Arbeiderpartiet vil berge TIP-linja

Arbeiderpartiet vil berge TIP-linja

– Jeg er rimelig sikker på at linja er reddet, sier Gunn Elin Høgli (Ap).

Ulykkesårsaken fortsatt uviss

Ulykkesårsaken fortsatt uviss

58-åring fra Trondheim omkom mandag ettermiddag

Det var en 58 år gammel mann fra Trondheim som omkom i trafikkulykken sør for Hell-tunellen i Malvik mandag ettermiddag.

Økt flytrafikk og utfordrende vær ved Røros Lufthavn gir større behov for bruk av avisningskjemikalier

Økt flytrafikk og utfordrende vær ved Røros Lufthavn gir større behov for bruk av avisningskjemikalier

Avinor AS søker om endring av tillatelse etter forurensningsloven for Røros lufthavn.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...