RÅGO pris

RÅGO fra Frosta eies og drives av Gustav Myraune og Hanne Askestad Myraune. Foto: Fylkesmannen i Trøndelag)

Torsdag mottok Trondheims Kjøkkenhage AS, bedriften bak RÅGO, bedriftsutviklingsprisen for Trøndelag 2018. Med 50.000 kroner i premiepenger i bagasjen er de også videre til den nasjonale BU-prisen som deles ut på «Grüne Woche» i Berlin i januar neste år.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 09.11.2018 kl 00:41

RÅGO leverer trekasser med grønnsaker og lokalmat rett på døra til rundt 1300 familier fra Melhus i sør til Verdal i nord.

Fra fjøs til pakkesentral

RÅGO henter varene sine direkte hos produsentene og pakker dem om til utkjøring i det gamle kufjøset på Myraunet gård, der bedriften holder til. Her er båsene fra 80-tallet er byttet ut med kjølelager og pakkesentral. På Myraunet Gård, hvor RÅGO pakkes, dyrkes det også gulrot, potet, asparges, artisjokk, mais, fennikel, bønner og søtpotet til matkassa. Resten av grønnsakene hentes hos rundt 20 produsenter på Frosta.

Lokalmat etter sesong

RÅGO sitt konsept er å levere lokalmat etter sesong. – Vi mener det er mer bærekraftig å levere sesongbasert mat. Klart vi gjerne skulle levert tomater hele året, men i vinterhalvåret er det ei utfordring å dyrke tomater. Når vi følger sesongens variasjoner, smaker det ekstra godt når grønnsaker som vi har ventet på, igjen er i sesong. Våre bugnende matkasser med grønnsaker fra Frosta og lokalmat fra Trøndelag er svært populære, sier daglig leder Gustav Myraune, som eier og driver bedriften sammen med Hanne Askestad Myraune.

-Trondheim Kjøkkenhage AS tenker nytt og utradisjonelt når de gjør kortreist mat av høy kvalitet lett tilgjengelig for enkeltpersoner, familier og husholdninger som er bevisste på valg av råvarer. Matkasser har riktignok vært på markedet noen år, men ikke med denne type varer, sier jurymedlem Tore Bjørkli, landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Trøndelag.

RÅGO har et utmerket utgangspunkt for å levere god, lokalprodusert mat. Frosta har et næringsrikt jordsmonn for produksjon av grønnsaker, og har i alle tider vært kjent som «Trondheims kjøkkenhage». Området har et innovativt landbruk med driftige bønder som dyrker fram et mangfold av grønnsaker. I tillegg til grønnsaker fra den solfylte halvøya, tilbyr de også et rikt utvalg av lokalprodusert mat fra hele Trøndelag.

Skaper arbeidsplasser

Bedriften sysselsetter 13 personer fordelt på 8 årsverk. Flere av de ansatte er ungdommer. RÅGO har utviklet et konsept som bidrar til økt merverdi for mange av lokalmatbedriftene i nærområdet. Bedriften har hatt en god vekst og ønsker nå å utvide satsingen.

- Det er en trend at flere er opptatt av å spise mer grønt, og det gleder oss at vi når ut til stadig flere familier. Vi startet med 50 kunder i 2014, i dag har vi 1300 aktive kunder. Nå satser vi videre og skal levere matkasser enda lenger nord i fylket -helt til Steinkjer, sier Myraune.

Juryen har bestått av:

Terje Sørvik, leder for hovedutvalg næring i Trøndelag Fylkeskommune
Tore Bjørkli, landbruksdirektør Fylkesmannen i Trøndelag
Vigdis Harsvik, direktør Innovasjon Norge Trøndelag

Juryen har i sin begrunnelse lagt vekt på økonomi, samfunns- og miljømessig bærekraft, samt grad av innovasjon og nyskaping. De trekker fram Trondheim Kjøkkenhage som en viktig bidragsyter i omdømmebygginga for hele landbruksnæringa i Trøndelag. – De formidler historien til maten, og presenterer produktene og råvarene på en delikat og innbydende måte, skriver de i sin begrunnelse. De legger også til at bedriften framstår bevisst på bærekraft gjennom eksempelvis solide trekasser som gjenbrukes.

(Kilde: Fylkesmannen i Trøndelag)

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Aglo med veldedig julemarked

Aglo med veldedig julemarked

24.november inviterer den lille videregåendeskolen på Skatval til julemarked. Inntektene går uavkortet til organisasjonen Mercy Ships.

Strengere regler for EU-kontroll

Strengere regler for EU-kontroll

Nå blir det strengere krav til hvem som utfører EU-kontroll av bilen din. Alle kontrollørene kurses, de må ha vandelsattest og de får strengere krav til habilitet.

Arbeiderpartiet vil berge TIP-linja

Arbeiderpartiet vil berge TIP-linja

– Jeg er rimelig sikker på at linja er reddet, sier Gunn Elin Høgli (Ap).

Ulykkesårsaken fortsatt uviss

Ulykkesårsaken fortsatt uviss

58-åring fra Trondheim omkom mandag ettermiddag

Det var en 58 år gammel mann fra Trondheim som omkom i trafikkulykken sør for Hell-tunellen i Malvik mandag ettermiddag.

Økt flytrafikk og utfordrende vær ved Røros Lufthavn gir større behov for bruk av avisningskjemikalier

Økt flytrafikk og utfordrende vær ved Røros Lufthavn gir større behov for bruk av avisningskjemikalier

Avinor AS søker om endring av tillatelse etter forurensningsloven for Røros lufthavn.

Nedgang i omdisponering av dyrka jord

Nedgang i omdisponering av dyrka jord

Selv om omdisponeringen går ned, sto Trøndelag for hele 21 prosent av omdisponert dyrka jord i Norge i fjor. Trondheim og Melhus omdisponerte mest dyrka jord i Trøndelag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...