ANNONSE
Annonse

Ønsker flere norske juletrær

ØNSKER FLERE NORSKE JULETRÆR: Landbruks- og matminister Bård Hoksrud ønsker flere norskproduserte juletrær. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Bård Hoksrud mener økt produksjon av norskprodusert juletre vil gi gode muligheter for norske bygder og norsk landbruk.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Til helga starter adventstida, og nå starter også tida der mange juletrær blir hugget. Landbruks- og matminister Bård Hoksrud besøkte nylig juletreprodusenter i Vestfold og organisasjonen Norsk juletre for å høre om muligheter og utfordringer i næringa.

1,4 millioner trær i Norge

I Norge produseres det om lag 1 million juletrær hvert år. I tillegg høstes ca. 50 000 trær fra ordinær skog. Norske trær har høy kvalitet, noe som fører til høy etterspørsel også i utlandet. Det er likevel et økt potensiale for verdiskaping ettersom om lag 350 000 trær importeres hvert år, i all hovedsak fra Danmark.

Norske trær har høy kvalitet, noe som fører til høy etterspørsel også i utlandet. Det er dermed også potensiale for å øke produksjonen for å møte denne etterspørselen.

Fjelledelgran

Stadig flere foretrekker fjelledelgran. Det er et juletre slik de fleste vil ha det: Smalt i formen, lukter godt og drysser lite. Norge har også gode klimatiske forutsetninger for å produsere fjelledelgran.

Statsrådens juletre-tips: Akklimatiser – Sag – Vann

Treet må akklimatiseres. Et tre som har stått ute i frost, må få en gradvis tilvenning til inneklimaet. Før treet tas inn i stuevarmen, bør det oppbevares på et skyggefullt og kaldt sted. Hvis det er mulig, sett det i garasjen eller kjelleren slik at det tiner opp hvis det har vært frosset. Klipp av eventuell emballasje så greinene får rette seg ut.

Sag ei tynn skive (2-3 cm) av rotenden før treet settes i juletrefoten med vannbeholder. Det gjør det lettere for treet å ta opp vann. Vann umiddelbart.

Sjekk at treet alltid har tilgang på vann. Glemmer du å vanne, vil treet begynne å drysse etter kort tid.

JULETREREISE: Statsråd Hoksrud fikk lære mer om norske juletrær. Fra venstre Arnt Stensholt i Vestfold juletre, Bård Hoksrud, Jarle Hillestad og Yrjan Elias Fevang i Vestfold juletre. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Full og vanskelig gjest på martnan

Full og vanskelig gjest på martnan

Politiet måtte bistå vakter

18-åring slo til vekter på Røros

18-åring slo til vekter på Røros

Taklet ikke å bli bortvist fra festtelt.

11 personer involvert i ulykke på Glåmos

11 personer involvert i ulykke på Glåmos

Alle er friskmeldt av helsepersonell på stedet.

Baard Danielsen til Nea Radio

Baard Danielsen til Nea Radio

Endelig kan vi presentere vår nye kollega!

Vil ha kollektivrute til Funäsdalen

Vil ha kollektivrute til Funäsdalen

Daglig bussrute vil ha positive ringvirkninger, mener ledere i begge kommunene.

Buss av veien i Stuggudal - Traileruhell i Soknedal

Buss av veien i Stuggudal - Traileruhell i Soknedal

Politiet melder at en buss har kjørt av veien på FV 705 i Stuggudal. E6 sør for Soknedal er åpnet igjen etter traileruhell.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE