Nea Radio

Lykkes med introduksjonsprogrammet

PRAKSISPLASS-SUKSESS: Ghaith Al-kohlossi fra Syria lærer norsk ved å jobbe på Sellanraa i Trondheim. Han er i gang med en sivilingeniørgrad ved NTNU. Foto: Nav Malvik

Både Malvik, Oppdal og Stjørdal har gode resultater av introduksjonsprogram for nyankomne innvandrere. Kommunene er de tre i Trøndelag som i fjor fikk størst andel nyankomne innvandrere ut i arbeid og utdanning.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 29.10.2018 kl 13:05

Nesten fem av ti deltakere går direkte til arbeid eller utdanning etter endt introduksjonsprogram. Det er store forskjeller mellom kommunene, viser tall for 2017 fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

- I denne sammenhengen utmerker Malvik kommune seg med å være en av de kommunene i Trøndelag som klarer å klarer å legge til rette slik at flyktningene kommer i arbeid eller utdanning. Det er vi stolte av, sier leder for Nav i Malvik kommune, Ann-Kristin Larsen.

Store forskjeller

Som tidligere undersøkelser viser, er det også i 2017 store forskjeller mellom kommunens resultatoppnåelse. Omtrent alle kommuner har tiltak som gir formelle kvalifikasjoner og arbeidstrening – men disse tiltakene brukes for sjeldent. Kun 38 prosent av tiltakene er rettet mot arbeidslivet og 26 prosent av tiltakene er rettet mot utdanning.

- Vi tror det er viktig for innvandreren som kommer til oss å komme fort i arbeid eller utdanning. Derfor har programrådgiverne i Malvik kommune jobbet systematisk med å gi dem kunnskap om arbeidsmarkedet og samfunnet i ukentlige samlinger, og språk- og arbeidspraksis i ordinære bedrifter som obligatorisk del av introduksjonsprogrammet. Dette kombinert med ordinær norskopplæring har gitt gode resultater, sier Larsen.

Praksis er suksessfaktor

Ann-Kristin Larsen slår fast at historien til Ghaith viser at praksisplass i arbeidslivet er suksessfaktor for integrering. Hun minner om at norsk arbeidsliv er veldig regulert sammenlignet med mange andre land. I tillegg er gode norsk-kunnskaper nødvendig for å bli integrert i Norge.

- Gode norskkunnskaper tar tid. Det er fantastisk at bedrifter er villig til å ta inn flyktninger. Malvik er veldig opptatt av arbeidspraksis, sier hun og skulle ønske at enda flere bedrifter åpnet dørene for flyktninger, betalt av Nav.

De tre kommunene (med minst 15 deltakere) som har fått størst andel deltakere ut i arbeid og utdanning i 2017 i Trøndelag er Stjørdal, Oppdal og Malvik.
Sjekk tallene her:

Faktaark for Malvik kommune:
https://www.imdi.no/tall-og-statistikk/steder/K1663/fakta

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...