Nea Radio

Lav ledighet og muligheter for sommerjobb

FORTSATT lav ledighet i Trøndelag. Foto: Marit Langseth

Den lave ledigheten i Trøndelag holder seg stabil. Ved utgangen av januar var 2,2 prosent av arbeidsstyrken i fylket registrert som helt ledig.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Dette tilsvarer 5357 personer, mens 2322 personer er registrert som delvis ledige. I tillegg er antallet arbeidssøkere på tiltak redusert til 1296 personer, som utgjør en nedgang på -13 prosent siden januar i fjor.

I landet samlet sett er det 2,6 prosent helt ledige.

Blant de bransjene som sysselsetter flest, har ingeniør og IKT størst ledighetsnedgang, med -27 prosent. Deretter følger industrien, med -13 prosent, og kontorarbeid med -11 prosent. Bygg og anlegg har flest antall ledige – 686 arbeidssøkere – omtrent samme nivå som for ett år siden. Innenfor butikk og salgsarbeid har ledigheten økt med 7 prosent, som utgjør 44 flere ledige.

1 av 5 ledige er under 24 år

Ledigheten har gått ned blant både kvinner og menn, og i alle aldersgrupper med unntak av personer i alderen 19 til 24 år. I denne gruppen er det totalt 1075 helt ledige, 154 flere enn for ett år siden.

- Selv om 1 av 5 arbeidssøkere i Trøndelag er 24 år eller yngre, må vi huske på at gruppa er sammensatt. For mange er nok jobbmulighetene gode, for arbeidskraftbehovet er stort flere steder i regionen. Spesielt innenfor bygg og anlegg, og havbruksnæringa vil det være stor etterspørsel i lang tid framover, og da særlig med tanke på faglærte, sier Bente Wold Wigum, direktør i NAV Trøndelag.

Flere utlyste sommerjobber

I januar ble det meldt inn 4064 ledige stillinger til NAV, fire prosent flere enn for ett år siden. En del av utlysningene gjelder sesonghjelp og ferievikarer for sommeren, blant annet innenfor reiselivsnæringen, helsesektoren, i industrien og flere andre bransjer.

- Sommerjobb er en kjempegod mulighet for å få prøvd seg i et yrke, vise hva man kan og skaffe seg viktig jobberfaring. De fleste ansetter sommervikarene sine nå og fram mot slutten av mars, og da gjelder det å sette seg inn i mulighetene og søke i tide, sier Wigum.

Mange arbeidsgivere lyser imidlertid ikke ut sommerjobber, men rekrutterer via nettverk eller ved at arbeidssøkere tar direkte kontakt.

- Derfor kan det være lurt å kontakte bedriften eller virksomheten du har lyst til å jobbe for, spørre om de trenger sommerhjelp, og slik kanskje få muligheten til å fortelle hva du eventuelt kan gjøre for dem, sier Wigum.

POSITIV start på nyåret. Bente Wold Wigum er regiondirektør i Nav Trøndelag Foto: Nav

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...