ANNONSE
Annonse

Togstasjonen med det rare i

Stasjonsbygningen er i bedre stand enn den har vært på lenge og bedre skal det bli når de siste detaljene kommer på plass Foto: Idunn Thorsø

I helga arrangerer Meråker Historielag julemesse på bygdas nedlagte togstasjon, med aktiviteter, loddsalg og hjemmelagde varer til salgs.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

- Det er så herlig at det endelig skjer noe i bygda utenom sport og idrett, sier Morten Kirkeby spøkefullt. Han er en av ildsjelene fra Meråker Historielag som er med i arbeidet for å restaurere og bevare den gamle togstasjonen.


Inntekt til restaureringsarbeid

Historielaget har inngått en avtale med eier Bane Nor om å få langtidsleie stasjonen, etter den sto tom til forfall i mange år etter den ble nedlagt. Da Historielaget tok over stasjonen begynte de arbeidet med å skape liv i stasjonen igjen.

- Stasjonen skulle egentlig rives, og da kommunen ikke var interessert i å gjøre noe med det, gikk vi i historielaget inn i dialog med Bane Nor for å få til en leieavtale, sier Marthe Langsåvold.

- Nå har det foregått omfattende restaureringsarbeid her i flere år, og vi synes at vi har kommet ganske langt, legger hun til stolt.

Gjennom å drive arrangement som butikk, utleie og lørdagskaffe kan Meråker Historielag få inn penger til restaurering, hvor målet er å få stasjonen til å se ut slik den gjorde i ”gamledager”.


Historisk forankret

Hvert år gir den engasjerte gjengen ut ei bok hvor de tar for seg de forskjellige grendene i kommunen, etterkrigstiden og opprinnelsen til bygda.

- Mårråk er navnet på boka vi gir ut hvert år, der kan man lese om historien til bygda og slik som for eksempel togstasjonen, påpeker Morten Kirkeby og minner på at man kan få kjøpt boka både på julemarkedet, på den lokale matvarebutikken og på historielagets egne hjemmesider.

- Det er ei sterk historie i Meråker, med gruvedrift litt forskjellig, så det er mye å ta tak i, legger han til.

Kunst, kaffe og julemesse

I andre etasje leier historielaget ut rom til lokale kunstnere som blant annet driver butikk med selvlagde varer. Det er blant annet disse kunstnerne pluss 14 andre utstillere som til sammen kommer til julemarkedet for å selge egenproduserte ting.

- Det blir alt fra vårruller, flattbrød og strikkevarer til treskjæring og sølvsmiing, og blir det finvær kommer smeden til å stå ute å arbeideså folk kan få se prosessen, forteller Langsåvold, som for øyeblikket er kontaktperson for julemessa.

- Vi håper på godvær og mye folk for å si det sånn, sier hun lattermildt og presiserer at inntektene fra julemarkedet vil gå rett tilbake til restaureringsarbeidet og det å sette i stand togstasjonen så nærme slik den opprinnelig var i orginal stand.

- Inne på Stasjonen har vi blant annet nesten ferdigstilt fin-stua til den gamle stasjonsmesteren, med tidsriktige møbler, farger og belysning, og målet er å få ferdig flere rom i den gamle bygningen, sier hun stolt.

- Det jobbes også iherdig med å sette i stand det ytre på stasjonsbygningen, så vi aner ikke når vi kommer til å bli ferdig. Men fint, det blir det, avslutter Langsåvold med god støtte fra Kirkeby som er skjønt enig.

Marthe Langsåvold og Morten Kirkeby fra Meråker Historielag Foto: Idunn Thorsø

På julemessa er det masse spennende å få kjøpt av lokale spesialiteter Foto: Idunn Thorsø

Lokalt produserte produkter er å finne både på julemessa og i butikken i stasjonsbygningens andreetasje Foto: Idunn Thorsø

Siste nytt i Kultur Vis flere

Kultur og kjærlighet i Floka

Kultur og kjærlighet i Floka

Det handlet mest om livets sødme da Lene M. Fjellstad og Aune Sand var gjester i Floka fredag.

Kåret til beste stand under Rørosmartnan

Kåret til beste stand under Rørosmartnan

Juryen har kåret to vinnere av beste stand under martnan. En i gata og en i martnashallen.

Martnaskrus med hyllest til rørospolsen

Martnaskrus med hyllest til rørospolsen

Potteriet Røros har laget 700 krus til Rørosmartnan.

Tolker The Boss i Kimen

Tolker The Boss i Kimen

Namsos Allstar

Namsos Allstar ha tatt et dypdykk i materialet til Bruce Springsteen. Nå tar de med seg resultatet til Kimen kulturhus.

Poppet opp i Kimen

Poppet opp i Kimen

Vebjørn og Aune Sand inntar kulturhuset

Vebjørn Sand holder malerkurs for barn i alle aldre i Kimen Kulturhus denne uka. I tillegg er det pop-up utstilling og foredrag der broren Aune også deltar. Hør intervjuet med Norges kanskje mest eksotiske tvillingpar her.

Gjenopplev stemningen fra åpningen av Rørosmartnan

Bilder og video

Gjenopplev stemningen fra åpningen av Rørosmartnan

Klokken 12 tirsdag ble den 166. Rørosmartnan åpnet på Malmplassen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE