Nea Radio

Kildesorterer på hytta

GODT FORNØYD: Direktør hos Innherred Renovasjon, Geir Tore Leira, er godt fornøyd med hyttefolkets sorteringskunnskaper. Her ved returpunkt langs Vulusjøvegen i Levanger. Foto: Innherred Renovasjon

Når det blir lagt til rette for det, så kildesorterer hyttefolket gjerne på hytta. Det er inntrykket Innherred Renovasjon sitter med etter at flere og flere returpunkt er oppgradert til ny sorteringsstandard.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Innherred Renovasjon har den siste tida jobbet med å oppgradere og omorganisere tilbudet for sine hytte- og fritidsabonnenter. Flere returpunkt har fått en ansiktsløftning med levegger, nye containere og bedre areal. Og viktigst av alt – containere for flere typer avfall slik at abonnentene kan levere kildesortert avfall.

Selv om hytterenovasjonsordningen har møtt motstand enkelte steder, viser det seg at hyttefolket både ønsker og evner å sortere avfallet sitt.

- På våre nye returpunkt er avfallet meget bra sortert, og det gjør at vi kan sende det til materialgjenvinning og dermed få det tilbake i kretsløpet, sier Geir Tore Leira, direktør hos Innherred Renovasjon. – Om alle hytteeiere sorterer avfallet sitt, vil vi sammen være i stand til å møte framtidas krav til materialgjenvinning, sier han og viser til EUs avfallsregelverk som forplikter Norge til å øke materialgjenvinningen av husholdningsavfall til 65 prosent i 2035.

Nesten halvparten gjenvinnes

I dag blir 49 prosent av avfallet som Innherred Renovasjon håndterer sendt til materialgjenvinning, der det blir til råvarer i nye produkter. Papp og papir blir til nytt papir, plastemballasje til nye plastprodukter, og matavfallet blir til drivstoff, elektrisitet og næringsrikt gjødsel.

Miljøbelastende restavfall

Restavfallet går til forbrenning, og det er dermed ikke materialgjenvinning.
– Jo bedre vi sorterer, desto mindre restavfall blir det, en avfallstype som er svært miljøbelastende å ta hånd om, forklarer Leira.

Derfor jobber Innherred Renovasjon nå aktivt med å oppgradere til kildesortering på sine returpunkter for hytter og fritidsboliger.
Han påpeker samtidig at på slike felles returpunkt er det viktig at alle drar i samme retning. - Forsøpling og feilsortering fra noen få kan fort ødelegge for alle og for gjenvinningen. Om papircontaineren inneholder mye restavfall ødelegges papiret og hele lasset må sendes til forbrenning, sier Leira.

Han oppfordre derfor brukerne til å melde fra dersom de oppdager feilbruk og forsøpling.

Returpunkt Vulusjøen Foto: Innherred Renovasjon

Sentraliserer returpunkt

Ettersom flere containere og bedre adkomst krever mer areal og gode grunnforhold, er det behov for å sentralisere returpunktene mer enn før. Enkelte mindre returpunkt legges ned eller flyttes til bedre egnede steder. Det jobbes nå grundig med prosessene, og derfor vil det ta en stund før alle returpunkt er på plass og har tilbud om kildesortering.

- Men alle hytteeiere er hjertelig velkomne til våre gjenvinningsstasjoner, der kan en levere alle typer kildesortert avfall unntatt matavfall, forteller Geir Tore Leira. Dette er bakt inn i renovasjonsgebyret for hytter og fritidsboliger og medfører dermed ingen ekstra kostnad. – Husk at du kan benytte alle våre gjenvinningsstasjoner og returpunkt, avhengig av hvilken IR-kommune du har hytte eller fritidsbolig i,sier Geir Tore Leira og ønsker alle Innherred Renovasjons 12 000 hytteabonnenter en riktig god høstferie.

Returpunkt i Stugudal. Foto: Andreas Reitan

Finn ditt nærmeste returpunkt på sortere.no
Les mer om hytterenovasjon på ir.nt.no/hytterenovasjon

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...