Nea Radio

Håper på tidenes mygg-år

MYGGJAKT: Forskerne vil gjerne ha hjelp til å samle inn stikkmygg fra hele Norge. Her er en fuglemygg,Culex pipens. Foto: Bjørnar Ytrehus/NINA

Nå kommer sommeren, og stadig høyere temperaturer vil sette fart på myggklekkinga. Larver som har ligget i dammer ei stund kan etter hvert komme på vingene. De ivrigste blodsugerne har allerede fått sitt første måltid, og neste uke kan vi vente langt flere.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Da håper vi folk vil bidra til forskningen ved å sende oss stikkmyggen de fanger, sier myggforsker og biolog Sondre Dahle ved Norsk institutt for naturforskning.

Gjennom Artsprosjektet NorBite prøver forskerne å finne ut hvilke arter av stikkmygg som lever i Norge.

Kan ligge i årevis før de klekker

Stikkmygg har flere ulike strategier for å bringe slekten videre. En er å legge egg direkte i pytter og dammer. En annen taktikk er å legge eggene på tørr grunn på elvebredden. Der kan de ligge i årevis og vente til dagen elva flommer over.

– Da har mygg kanskje lagt egg der i mange år, men de har bare ligget der og hopet seg opp mens de ligger i dvale - klare for klekking når vannet kommer. Da blir det en skikkelig eksplosjon av mygg, sier Dahle.

Mangler mye kunnskap om insektenes «svarte får»

Sinne, svie og sykdom har fulgt i kjølvannet etter myggen opp gjennom historien, og det er ikke mange som rykker ut med sukkervann for å redde utsulta mygg etter vinteren. Det er likevel grunn til å tro at insektenes «svarte får» har en større funksjon enn å være et irritasjonsmoment for mennesker.

– Vi vet lite om hva som er stikkmyggens funksjon i økosystemet, det er en av tingene vi trenger mer kunnskap om på sikt, sier Dahle.

I podcasten Naturligvis får vi blant annet høre at myggen er mer omsorgsfull enn man skulle tro
I første omgang ønsker de å finne ut hvilke arter av stikkmygg som lever i Norge. Håpet er å lære mer om hvor de ulike artene lever, og hvor mange arter som egentlig finnes her til lands. Prosjektet er finansiert av Artsdatabanken.

– Det er tre arter av stikkmygg som ikke har vært sett i Norge på 90 år. Vi vet ikke om de har blitt utryddet eller om de finnes noen steder fortsatt, sier Dahle.

Han håper derfor folk vil bidra til å fange mygg og sende dem inn til NINA. Hvis folk uansett har en myggfelle (Mosquito magnet eller lignende) er det lett å dele fangsten med oss. Vi har laget en kostnadsfri løsning, hvor du også får tilsendt gratis luktestoff til fella som takk for hjelpen .

– Vi tror ikke det kommer til å ha stor betydning for bestanden av mygg at vi nå ber folk om å sende oss myggen de fanger, men det kommer til å ha stor betydning for kunnskapen om mygg i Norge, sier Dahle.

Vestlandet er «mygg-fri» sone

Forskerne vil spesielt ha kontakt med folk på Vestlandet som kommer i kontakt med mygg.

– Det finnes nesten ingen dokumentasjon på hvilke stikkmyggarter som lever for eksempel mellom Stavanger og Bergen, på kartet er det et sort hull, sier Dahle.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...