Nea Radio

- Hån mot risikoutsatte grupper

KOMFYRVAKT: - Beslutningen om å kutte støtten til kjøp av komfyrvakt kommer minst ti år for tidlig, mener Rolf Søtorp i Brannvernforeningen. Foto: Brannvernforeningen

Norsk brannvernforening er sterkt kritisk til at Nav vil slutte å tilby komfyrvakt som brannforebyggende hjelpemiddel for eldre og andre risikoutsatte grupper fra 15. mai i år.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Kravet om komfyrvakt i nye boliger og ved oppussing, der det trekkes ny elektrisk kurs til kjøkkenet, kom i 2010. Kravet gjelder også i fritidsboliger. Komfyrvakter lik de som lånes ut fra hjelpemiddelsentralene omsettes også i vanlige elektrobutikker. På vegne av regjeringen har Arbeids- og sosialdepartementet kommet frem til at komfyrvakt ikke lenger skal anses som et teknisk hjelpemiddel som skal dekkes via folketrygden.

- Brannvernforeningen er sterkt kritisk til beslutningen om ikke lenger å tilby komfyrvakt som et forebyggende hjelpemiddel for eldre og andre risikoutsatte grupper. Vi lurer faktisk på om Arbeids- og sosialdepartementet har vurdert og forstått konsekvensene av et slikt politisk grep, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Risikoutsatte grupper

Statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at 75 prosent av de som omkommer i branner her i landet tilhører risikoutsatte grupper. Disse grupper består av personer som kan ha problemer knyttet til rus, psykiatri og demens. Personer over 70 år som fortsatt bor hjemme, utgjør en dominerende andel av risikogruppene.

- At så mange som tre firedeler av de som omkommer i brann tilhører risikoutsatte grupper, burde alene være god nok begrunnelse for å videreføre ordningen med støtte til kjøp av komfyrvakt poengterer Søtorp.

Komfyrbranner

Tall for 2018 viser at brann- og redningsvesen hadde drøyt 3 500 brannutrykninger til boliger i Norge. Hele 45 prosent av disse utrykningene skyldtes komfyren. De fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet. Med en komfyrvakt installert, kuttes strømmen til komfyren når det er fare for brann.

- Bestillinger fra Nav til leverandører ligger årlig på rundt 8 000 komfyrvakter. Og fortsatt er det bare er en av fem husstander som har komfyrvakt her i landet. Det er med andre ord et udekket behov der ute, påpeker Søtorp.

Han mener beslutningen om å kutte støtten til kjøp av komfyrvakt kommer minst 10 år for tidlig.

- Som kjent er det ingen skam å snu. Og det er heller ikke for sent, fremholder Søtorp.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...