Nea Radio

Nea Radio

– Hadde ikke trodd det var mulig

Brakmåling: Selv ikke MDGs listetopp i Trøndelag, Tommy Reinås, hadde trodd at man skulle se prognoser på over 7 % før valget. Foto: MDG

Da MDG Trøndelag skulle sette seg et hårete mål for valgresultatet 2019, valgte de 7,5 %. Nå viser prognosene 7,4 %. Selv listetopp Tommy Reinås er overveldet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 13.08.2019 kl 08:44

– Da vi satte oss dette målet for et halvt år siden, trodde jeg ikke det var realistisk, sier i Trøndelag MDGs, Tommy Reinås.

I og med at Trøndelag har vært delt i to fylker har partiet ikke et reelt sammenligningsgrunnlag fra tidligere valg.

– Men det vi kan si er at en slik måling er historisk. Hadde det vært snakk om kun Trondheim hadde man naturligvis vært skuffet over et resultat på 7,4 %. Men målingen inkluderer altså hele fylket, noe som nesten ikke er til å fatte.

Hør intervjuet med Tommy Reinås her:

Foto: MDG

Thunberg-effekten

Reinås mener at det er mange forskjellige faktorer som spiller på lag når partiet oppnår en brakmåling som dette.

– En ting som nok har vært viktig er effekten av at barn har latt seg inspirere av den unge, svenske klimaaktivisten Greta Thunberg. Vi har sett at ungene har tatt til klimastreik for å vise at de frykter den fremtiden vi voksne er i ferd med å skape. I tillegg kommer FNs miljø- og klimarapporter som tegner et uhyggelig bilde av framtiden og viser at vi må handle nå, sier han og mener at Trøndelag har ligget litt etter i en utvikling vi ser over hele Europa.

– I Tyskland har De Grønne 33 % oppslutning og også i Sverige og Finland er miljøpartiene store. Det er nok den samme utviklingen vi ser her.

Har løsningene

– Det positive er at vi har løsningene og at det ikke er for sent å snu, hevder Reinås.

– Fra rapportene vet vi hva som skal til for å forhindre katastrofe, nemlig å kutte drastisk ned på utslipp. Det gjør vi blant annet ved å kutte fossil energi, ved å endre matvaner og ved å gjøre noe med produksjon og forbruk av klær. Han mener at holdningene til slike tiltak har endret seg voldsomt de siste årene.

– Folk ristet på hodet da vi i 2011 snakket om el-biler. Det er ikke lenge siden vi ble latterliggjort da vi snakket om miljøkrise og menneskeskapte klimaendringer. Det er det nå slutt på og de aller fleste innser at vi er nødt til å forholde oss til det som er i ferd med å skje.

Klimadissonans

– Det er ikke slik at vi i MDG er fanatiske, sier listetoppen.

– Selv spiser jeg kjøtt, kjører bil og lever som de aller fleste andre. Men jeg spiser mindre kjøtt nå enn hva jeg gjorde før og det har jeg godt av, det er bare sunt. Han sier at også han lider av såkalt klimadissonans.

– Vi vet jo at vi ikke bør fly mer enn vi må, men også jeg og familien reiser til syden. Poenget er at vi nå blir stadig mer bevisst på hvordan våre handlinger påvirker klima og miljø og til sammen utgjør dette stadig flere skritt i positiv retning.

Fylkespolitiker

Tommy Reinås har trukket seg fra valglista i hjemkommunen Stjørdal men er nok en gang partiets toppkandidat i fylket. Han legger ikke skjul på at det kan være utfordrende å holde seg unna den helt lokale politikken.

– Det er jo noe som engasjerer meg sterkt og som jeg har drevet med lenge, smiler han.

– Men jeg måtte ta et valg. Jeg er bare en person og jeg kan ikke både ha ledertrøya lokalt og på fylkesnivå samtidig som jeg har tre barn og driver et firma. Jeg måtte rett og slett trekke en grense.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Ingen rypejakt

Ingen rypejakt

- Det er ikke forsvarlig å åpne for jakt på lirype, fjellrype og skogsfugl i Roltdalen og Nålbogen statsallmenning i høst, mener Selbu fjellstyre.

Ny satsing på Nygar'n

Ny satsing på Nygar'n

- Sats på ungdom, det er der motet er, sier gardbruker Jo Kjetil Stokke på Nygar'n i Innbygda.

Selbu fiber-pilot

Selbu fiber-pilot

Selbu kan bli pilot-kommune for fiberutbygging i Trøndelag.

Ulykke på fv30

Ulykke på fv30

En bil har kjørt inn i en bergvegg, fører er ute av bilen.

Feiret Trestakk

Feiret Trestakk

Onsdag markerte Equinor på Tangen i Stjørdal produksjonsstart på Trestakk-feltet.

Rød-grønt i Tydal

Rød-grønt i Tydal

Etter kommunevalgdebatten i Tydal kan vi i det minste slå fast at det blir rød-grønt flertall i det nye kommunestyret (!).

Siste nytt i Trøndelag Vis flere

Så sine nye lagkamerater vinne målrik forestilling

Så sine nye lagkamerater vinne målrik forestilling

Den nysignerte landslagsspilleren fikk se en uryddig seier av RBK i generalprøven før den viktigste kampen på mange år.

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Etter Ingrid Aunes plutselige bortgang, måtte Arbeiderpartiet i Malvik finne en ny ordførerkandidat før valget. Han er kaffegjest i Nea Radio denne uka.

Matfestivalen vokser videre

Matfestivalen vokser videre

Norges beste lokalmatfestival? 2019 ble et nytt rekordår - aldri før har så mange besøkt og handlet så mye på Trøndersk Matfestival.

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

- En bedre skole for alle - ikke de få

- En bedre skole for alle - ikke de få

- I Trøndelag trenger vi flere - ikke færre lærere. Vi trenger flere - ikke færre lærlinger. Vi trenger at flere - ikke færre elever fullfører videregående. Vi trenger en skolestruktur som er nær der elevene bor og som ikke presser de svakeste elvene til å flytte på hybel for å få skoleplass, skrive...

Posten trår til med sykkelfrimerker

Posten trår til med sykkelfrimerker

Norge har hatt mellom 200 og 300 fabrikker som har laget sykler av alle typer, fasonger og prisklasser. Nå gir Posten ut fire frimerker med noen av de mest ikoniske modellene.

Siste med #VALG2019Vis flere

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

Stadig flere eldre i Røros

Stadig flere eldre i Røros

Lillegull og Per Ludvig valgte Røros på grunn av roen og freden

Det var jobbmuligheter som førte dem til Røros

Det var jobbmuligheter som førte dem til Røros

Tilflytterfamilien bestående av fire nye innbygger i Røros, kom flyttende på grunn av jobbmulighetene og trainee-programmet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...